Dubrovačka Biskupija

Najpametnije glavice iz OŠ "Župa Dubrovačka"

Najpametnije glavice iz OŠ "Župa Dubrovačka"

U napetom finalu nagradne igre za djecu Hrvatskoga katoličkog radija “Pametna pitanja za pametne glave” održanom 13. lipnja, osnovna škola “Župa Dubrovačka” Mlini pobijedila je osnovnu školu Opuzen.

“Pametna pitanja za pametne glave” zabavno je edukativna emisija, namijenjena osnovcima. U njoj su se tijekom ove školske godine telefonom natjecale ekipe (po tri učenika predstavnika) šestih razreda osnovnih škola iz svih krajeva Lijepe naše (od Preloga na sjeveru do Dubrovnika na jugu i od Vukovara na istoku do Umaga na zapadu), ukupno 22 škole. Ekipe su pokazivale znanje, snalažljivost, brzinu i poznavanje i prožimanje gradiva vjeronauka, povijesti, književnosti, geografije a bilo je čak i matematičkih zadataka.

Nagradna igra imala je četiri dijela:

– Slušaj tvrdnju pozorno, odgovori s - točno ili s - netočno! Svaka ekipa dobila je dvije tvrdnje i trebala je odgovoriti jesu li one točne ili ne.

– Tri netočnosti tražimo i ispravljamo! Svaka ekipa dobila je jednu Biblijsku zgodu u kojoj je tražila, i kad ih je pronašla, ispravila tri netočnosti. Biblijske zgode bile su vezane uz evanđelja proteklih nekoliko nedjelja.

– Odgovore znamo – asocijaciju otkrivamo! Postavljali smo tri pitanja, a točni odgovori na ta tri pitanja asocirali su natjecatelje na konačan odgovor – svaka ekipa rješavala je po jednu asocijaciju.

– Poredaj redom od prvog do posljednjeg! Natjecateljima smo naveli četiri osobe a oni su ih trebali poredati kronološkim redom, od najstarije do najmlađe, to jest od one koja je živjela u dalekoj do one koja je živjela u bližoj prošlosti.

Tijekom natjecanja uživo glasom i stasom u studiju HKR-a, finalisti: Deša, Petra i Gabrijel te Viktorija, Marija i Karla, su dokazali da su “pametne glavice” i da zaslužuju vrijedne nagrade koje im je pripremio HKR. Svi sudionici finala nagrađeni su Biblijama, Velikim Biblijskim kvizom, Youcat katekizmima i molitvenicima, rolama, kapom, majicom HKR-a, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje otputovale trećeplasiranima u OŠ Prelog iz Preloga.

Nagrade je natjecateljima u podne, u prostorima Hrvatskoga katoličkog radija, uručio ravnatelj Hrvatskog katoličkog radija Zvonimir Ancić. Druženje je nastavljeno i u posljepodnevnim satima.

Natjecatelje su pripremale, i ujedno ih bodrile na natjecanju, vjeroučiteljice Ivana Podnar iz Župe Dubrovačke Mlini i Edita Jerković iz Opuzena.

Snježana Kirinić Grubić

 

Fotografija by Slavko Nedić – svi finalisti zajedno sa svojim vjeroučiteljicama, ravnateljem HKR i urednicom emisije