Dubrovačka Biskupija

Završila 24satna klanjanja u crkvici sv. Josipa u Dubrovniku

Završila 24satna klanjanja u crkvici sv. Josipa u Dubrovniku

Na početku posljednjeg dvadesetčetverosatnog euharistijskog klanjanja koje se održavalo u korizmene četvrtke u crkvici sv. Josipa u Dubrovniku, u četvrtak, 22. ožujka misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirao je brat Dražen Marija Vargašević iz Karmela Božjeg Milosrđa. Nakon mise Presveti Oltarski Sakrament izložen je na oltar a vjernici su se tijekom cijelog dana i noći izmjenjivali u molitvi klanjanja.

 

Tumačeći misna čitanja biskup Uzinić je kazao da se Bog uvijek sjeća svoga saveza iako su ga ljudi bili odbacili. „I ono što se dogodilo nakon odbacivanja saveza s Abrahamom od onih koji su po krvi potomci Abrahamovi jest da su se dogodili novi Abrahamovi potomci, a to su potomci u vjeri“, podsjetio je biskup te dodao da se onda u Isusu, osobito u vazmenom otajstvu njegove muke, smrti i uskrsnuća, dogodilo novo stvaranje i novi savez, savez u njegovoj krvi, savez ljubavi, savez opraštanja, savez milosrđa.

 

S tim se savezom sklopljenim u Isusovoj krvi kršćani svaki put ponovno susreću u misnom slavlju. „Misno slavlje je otajstveno posadašnjenje upravo tog otajstva i o tom prepoznajemo i prihvaćamo Isusa kao onog kojeg je Bog poslao da bi bio prisutan među nama, između ostalog, i na euharistijski način.“

 

Potom je izrazio želju da se u Dubrovniku jednog dana stvore uvjeti da svaki dan, kroz određeno vrijeme, bude izložen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu „u kojemu prepoznajemo tu trajnu prisutnost Božjeg obećanja i Božjeg saveza sklopljenog u Isusovoj krvi na križu“. Bilo bi to vrijedno i potrebno i radi toga „da bismo stalno sebi mogli posvješćivati to otajstvo, ali da bismo preko tog otajstva s Bogom mogli razviti i jedan novi kvalitetniji dijalog s Bogom.“

 

„Dijalog s Isusom može ponovno promijeniti dijalog u ovoj našoj stvarnosti, stvarnosti života ovog grada i njegovih interesa turizma i svega ostalog što je s tim povezano, stvarnosti crkvene ali i društvene zajednice“, kazao je biskup te skrenuo pozornost na to da je u tom molitvenom dijalogu s Isusom važnije „staviti se u odnos s njim i čuti što što on o sebi govori, što on govori o nama“ od toga što mi govorimo Isusu.

 

Podsjetio je i kako je papa nedavno naglasio važnost molitvenog susreta s Gospodinom iz kojeg se vjernici nadahnjuju. „Ne možemo izvršiti Božju volju, za koju svaki put ponovno u Očenašu molimo, ako ne osluškujemo tu Božju volju i prije svega ako ne gledamo Isusa i njegov život među nama, njegovo otajstvo spasenja koje ima svoj vrhunac u muci, muci na križu i u tom prepoznajemo ne samo Božju volju za njega, nego u našim okolnostima, našim odnosima, također Božju volju za nas."

 

Brat Vargašević je zahvalio biskupu na predvođenju misnog slavlja i vjernicima na dolasku na klanjanja te ih potaknuo da daju svoje prijedloge kako bi se ostvarila ova želja da u ovoj kapelici euharistijska klanjanja budu stalna ponuda i domaćim vjernicima i turistima koji posjećuju Dubrovnik. 

 

Klanjanja četvrtkom bila su dio dubrovačkog dijela molitvene inicijative “Pokloni se Kristu da Domovina bude Kristova” koja je u svojoj zadnjoj etapi započela 18. siječnja ove godine i u Dubrovniku se odvijala svakog tjedna od četvrtka ujutro do petka ujutro s jednom iznimkom kad je klanjanje bilo samo preko dana.

 

Angelina Tadić