Dubrovačka Biskupija

Smokovljani - Proslavljen blagdan Sv. Vida

Smokovljani - Proslavljen blagdan Sv. Vida

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem u subotu 16. lipnja u Smokovljanima proslavljen je blagdan Sv. Vida nebeskog zaštitnika istoimene župe. Uz vjernike iz Smokovljana proslavi su nazočili i vjernici iz Dubrovačkog primorja, Pelješca i susjedne općine Neum. Također, nazočili su i predstavnici lokalnih vlasti i to načelnik općine Dubrovačko primorje g. Nikola Knežić i načelnik općine Ston g. Vedran Antunica. Predvoditelj euharistijskog slavlja bio je don Ante Bekavac župnik Slivna u koncelebraciji sa župnikom domaćinom don Tihomirom Šakotom, don Matom Puljićem , don Slavkom Maslaćem i don Franjom Tomićem. Po završetku misnog slavlja uslijedila je tradicionalna procesija sa Presvetim Oltarskim Sakramentom u kojoj su sudjelovali brojni vjernici, a posebno su se isticali članovi KUD-a „Žutopas“ u narodnim nošnjama. Proslava je završena u sjeni stoljetnih čempresa zajedničkim ručkom svih okupljenih vjernika koji nisu krili zadovoljstvo organizacijom te su župniku don Tihomiru Šakoti zahvalili na uloženom trudu. Ovo je prvi put da je organiziran zajednički ručak te je izražena želja da ovaj dio proslave postane tradicija.

 

Tko je bio Sv. Vid?

Sveti Vid, čiji se spomen slavi 15. lipnja, je mladić s početka prvih kršćanskih vremena. Iako o njemu nema konkretnih povijesnih podataka, njegovo rašireno štovanje na zapadu ali i u istočnim crkvama, govori da se ubraja među vjerodostojne mučenike onog vremena kada još kršćanstvo nije imalo slobodu javnog ispovijedanja vjere. Širenju štovanja sv. Vida doprinio je zacijelo i pisani trag „Passio S. Viti“ (Mučeništvo sv. Vida) nastao oko 600-te godine u rimskoj pokrajini Lukaniji.Iz ovog zapisa saznajemo da se Vid rodio na Siciliji (Italija) u današnjem mjestu Mazzara del Valla. Roditelji su mu majka Faustina, koja je bila potajice kršćanka i otac Hyla, ugledni senator, poganin. Rođen u bogatoj obitelji Vid je imao učitelja Modesta i dojilju Krescenciju koji su potajno kršćani. Kad je otac saznao da je i Vid primio krštenje najprije je otjerao svoju ženu, a u sedmoj godini života, pred ocem koji ga primorava na otpad od vjere, Vid zajedno s Modestom i Krescencijom bježi u Lukaniju. U danima progonstva koji slijede doveden je i u Rim. Vid je, prema ovoj legendi, u Rimu učinio nekoliko čudesa, među kojima se spominje i ozdravljenje opsjednutog carevog sina iz kojega je izagnao zloduha. Unatoč svemu tome, Vid je kao kršćanin, zajedno sa svojim pratiocima Modestom i Krescencijom, osuđen na smrt. Bio je bačen pred medvjede i lavove koji mu nisu naudili. Poslije toga bačen je u kotao rastopljene smole, ulja i olova, ali ga spašava anđeo koji ga je otpratio u Lukaniju gdje je Vid i umro. (Jedna od inačica o njegovom mučeništvu spominje da je usmrćen na rastezaljci u 17. godini svojega života.) Njegovo mučeništvo datira u vrijeme Dioklecijanove vladavine (progonstva) negdje oko 305. godine.

Zagovornik u potrebama

Vid se ubraja među 14 svetih pomoćnika (zaštitnika) u velikoj nevolji. Zaštitnik je apotekara, kotlara, pivara, gostioničara, podrumara, vinogradara, glumaca, plesača, gluhonijemih, padavičara (Vidov ples).Njegova se zaštita moli za vrijeme grmljavine, nevremena, požara, neplodnosti i jalovosti, vrtoglavice, slabog sluha i vida, općenito - kad god valja izvesti neke teške zadatke. 

 

Molitva Sv. Vidu

Sveti Vide, slavni mučeniče,

koji si posvjedočio svoju vjeru u Isusa Krista,

žrtvujući i vlastiti život,

obraćamo ti se puni povjerenja.

Štiti i brani naše mlade

kako bi oni bili nada u bolje sutra.

Budi bliz starijima kako bi bili učitelji života.

Štiti naše mjesto i sve njegove mještane,

kako bi vjerni kršćanskoj tradiciji,

i nadalje živjeli vjeru svojih predaka.

Daj da te nasljedujemo u krepostima

te tako ostanemo postojani u vjeri,

nadi i kršćanskoj ljubavi.

Pomozi nam da nasljedujemo Krista

na njegovom križnom putu i tako

ustrajemo u dobru cijeloga svog života,

kako bismo mogli jednoga dana,

zajedno s tobom i sa svima svetima,

uživati Nebesko kraljevstvo. Amen.

                                                                                         

                                                                                        

 

* Životopis i molitva Sv. Vidu preuzeti sa www.zupa-vrbovec.com