Dubrovačka Biskupija

Nagrada za životno djelo msgr. Niku Ucoviću

U petak 29. lipnja u crkvi sv. Pavla u Babinom polju na otoku Mljetu svečano je proslavljen blagdan Sv. Petra i Pavla i Dan Općine Mljet. Misno slavlje predvodio je biskup msgr. Mate Uzinić u koncelebraciji sa mljetskim župnikom don Vilimom Petrovićem i don Marinom Lučićem. Tom prigodom biskup Uzinić podijelio je sakrament Potvrde osamnaestorici krizmanika iz sve tri mljetske župe. Roditelji ovogodišnjih krizmanika darovali su biskupu Uziniću mljetke suvenire košic, minijaturu vrše, sir iz ulja i lavandu. Misnom slavlju nazočilo je i općinsko poglavarstvo na čelu s načelnikom g. Nikolom Hajdićem i njihovim gostima među kojima je bila i dožupanica gđa Marija Vučković.

Po završetku misnog slavlja uslijedila je svečana sjednica Općinskog poglavarstva na kojoj je msgr. Niku Ucoviću, umirovljenom svećeniku Dubrovačke biskupije koji je dugi niz godina djelovao na području općine Mljet, dodijeljena nagrada za životno djelo. Nagradu je u ime msgr. Ucovića primio biskup Uzinić. Dr. Magdalena Nardelli Kovačić također je dobila nagradu za životno djelo, a godišnja nagrada Općine Mljet dodijeljena je Županijskom planinarskom savezu.

Msgr. Niko Ucović

Msgr. Niko Ucović rođen je 1933. u župi Gruda, a za svećenika je zaređen 1956. godine u Dubrovniku. Prvih dvanaest godina djeluje kao župnik u Vela Luci na Korčuli, a ostalih trideset i osam godine svećeničke službe provodi kao župnik neke od Mljetskih župa, a u više navrata brine i o sve tri župe: Goveđari, Babino polje i Maranovići. Uz zlatomisnički jubilej 2006. godine imenovan je i papinim kapelanom, te iste godine umirovljen.