Dubrovačka Biskupija

Prvi dan programa proslave blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković

Prvi dan programa proslave blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković

Uvod u proslavu ovogodišnjeg blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković, inače devetog po redu, započeo je susretom franjevačkih bratstava otoka Korčule u klaustru samostana Družbe kćeri milosrđa u Blatu. Susretom je predsjedao doktor kanonskog prava, vicepostulator kauze sluge Božjega fra Alekse Benigara i branitelj veza na Međubiskupijskom ženidbenom sudu u Zagrebu fra Ratko Radišić, franjevac iz Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda. U duhovnom nagovoru članicama trećeg svjetovnog reda sv. Franje, održanom u samostanskom klaustru, fra Ratko je ukazao na odnos sv. Franje prema Ocu nebeskomu kojemu je pristup nemoguć bez Krista. Da bi se odrekao svega materijalnog sv. Franje je duboko ponirao u otajstvo Evanđelja nadahnjujući se Kristovim djelima, odnosno prema njegovim riječima zaručivši se Božjom mudrošću koja ga je u životu u svemu vodila prema Isusu. Isus mu je bio sve, on mu je davao snagu, a njemu je jedino bilo važno da ima Boga i da ga susreće u siromasima iskazujući milosrđe.

Nakon susreta s trećoredicama, zajedno s domaćim župnikom ujedno i korčulanskim dekanom don Nikolom Berišićem, fra Ratko je slavio prvu misu ove devetodnevne priprave u svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petković. Na misi je pjevao Župni dječji zbor „Stope“ uz instrumentalnu pratnju s. M. Danijele Škoro. Budući da se Kapitul Družbe kćeri milosrđa poklopio s početkom devetnice na misi je nazočila cijela Uprava Provincije Krista Kralja na čelu s časnom majkom Emilom Barbarić i provincijalnom poglavaricom s. M. Nelijom Pavlović te brojnim drugim sestrama sudionicama Kapitula. U propovijedi se fra Ratko nadovezao na prijašnje izlaganje ističući primjer bl. Marije Propetog Isusa Petković koja je kao i sv. Franjo razmatrala Sveto pismo, a posebno neizmjernu Kristovu ljubav kojom nas obasipa, opraštajući grješnicima. Naša blaženica je zbog tako velikog Božjeg milosrđa isticala važnost pristupanja sakramentu Ispovijedi. Također, je isticala potrebu za nadahnućem svetopisamskom riječi i njenom primjenom u svakodnevnom životu. Prilazeći, na takav način Kristu moći ćemo osjetiti njegova velika dobročinstva te ne ćemo ostati neuslišani za što nam svjedoči i primjer bolesne žene iz današnjeg čitanja (Mk 5, 21-43). Njoj samoj takvo je nadahnuće otvorilo oči da uvidi potrebe siromašnih i bolesnih i da im služi. Božja mudrost osnažila ju je u naumu utemeljenja Družbe, jer su potrebe bile tolike da su nadilazile njene individualne mogućnosti. Bl. Marija Propetog Isusa Petković nije brinula samo za tjelesno zdravlje bolesnih, niti osiguravala samo materijalnu pomoć siromašnima, već im je pomagala da unaprijede svoje duhovno stanje, da rastu u duhu u čistoći srca. Ona je u svom životnom poslanju slijedila Krista, doslovno prema riječima sv. Pavla iz druge poslanice Korinćanima:“ Ta poznate darežljivost Gospodina našega Isusa Krista! Premda bogat, radi vas posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite.“

 Po završetku sv. mise, u obližnjoj crkvi sv. Jeronima otvorena je izložba umjetničkog fotografa iz Splita Zorana Antuna Alajbega pod nazivom „Veliki angelus“. Radi se o crno-bijelim svjetlopisima nastalim diljem blatske župe motivirane crkvicama razasutim po poljima i brežuljcima. Za opisati ih, u predgovoru kataloga povjesničar umjetnosti dr. Vinicije B. Lupis iskoristio je stihove Đure Sudete iz pjesme Zapuštena crkva:Tebe nije zido umjetnik./U tebi nema finih fresaka ni darova svijeta./Tu stanuje tama, mrak i tiha sjeta./I prolaznik koji osjetiv u sebi umor i težinu svojih grješnih ljeta/Znade ući u te./Da klonuo ne bi … Izložbu je otvorio načelnik Općine Blato prof. Ivo Gavranić, a pored njega o izložbi je govorio Teo Šeparović i sam autor. U glazbenom dijelu sudjelovali su Vinko Bosnić, s. M. Danijela Lisica i s. M. Angelina Tokić.

Ante Šeparović