Dubrovačka Biskupija

Proslavljen blagdan Sv. Marije Magdalene u Mandaljeni

Proslavljen blagdan Sv. Marije Magdalene u Mandaljeni

Svečanim večernjim misnim slavljem ispred pastoralnog centra u Mandaljeni, u nedjelju 22. srpnja proslavljen je blagdan Sv. Marije Magdalene. Misno slavlje predvodio je biskup msgr. Mate Uzinić u koncelebraciji sa generalnim vikarom msgr. Petrom Palićem, dekanom Dubrovačkog dekanata don Ivicom Pervanom, kancelarom Dubrovačke biskupije msgr. Ivanom Šimićem, župnikom don Miljenkom Babaićem te don Hrvojem Katušićem i don Marinom Lučićem- svećenicima koji su rodom iz župe Mandaljena.

Razmišljajući na temelju evanđeoskih ulomaka u kojima se spominje Sv. Marija Magdalena, biskup Uzinić izdvojio je nekoliko činjenica iz njenog života i na temelju njih izvukao vrlo suvremene pouke. Prva činjenica jest o velikoj grešnosti Marije Magdalene, ali i veličini Božje ljubavi i praštanja. „Tu nalazimo pouku da se Bog nikad i nikoga ne odriče. Bez obzira što čovjek činio ili čini, bez obzira kako nisko pao, Bog mu se uvijek ponovo vraća, ponovno mu se nudi, ponovno s njim pokušava. Drugim riječima, Bog s čovjekom – muškarcem i ženom – računa i onda kad nitko više – čak ni vlastiti roditelji – s njim ne računaju. 'Nisam došao zvati pravedne nego grešnike na obraćenje' (Lk 5, 32) reći će Isus. Marija Magdalena, ona koja je imala 'sedam đavola', tome je dokaz. Ona je dokaz da Bog ne računa samo s dobrima, nego i s ljudima ogrezlim u kriminalu, prostituciji, drogi.“- rekao je biskup Uzinić. „Druga činjenica i pouka koju je naglasio bila je ona o životu Sv. Marije Magdalene nakon susreta s Isusom i njenog obraćenja.“- rekao je biskup Uzinić i nastavio: „Oslobođena iz ponora zla Marija Magdalena je sebe i svoj život odlučila do kraja darovati onomu koji ju je oslobodio iz tog ponora i tog zla. Sv. Marija Magdalena se nakon obraćenja nije zadovoljila osrednjošću, prosječnošću, kao što to učini većina od nas previše navezanih na tradiciju zbog koje slavimo svoje svece, krštavamo djecu, šaljemo ih na vjeronauk kako bi se pričestila i krizmala, a sutra i crkveno vjenčala, a onda nastavila našu 'tradiciju' s malo ili nimalo osobne vjere, 'tradiciju' koja se najbolje očitovala u nedavno izglasanom Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji, komentarima, a i ponašanju nekih od onih koji za sebe kažu da su katolici, a s vjerničkom poslušnošću ne prihvaćaju učenje Crkve u pitanjima vjere i morala.“

Pri kraju misnog slavlja obratio se i župnik don Miljenko Babaić te pozvao predstavnike bratstava s područja župe Mandaljena da biskupu Uziniću uruče košare sa plodovima župske zemlje. Nakon misnog blagoslova okupljenima se obratio prof. dr. Vinicije Lupis koji je ukratko predstavio izložbu koja je postavljena unutar crkve sv. Marije Magdalene. Upravo preko tih eksponata prof. dr. Lupis predočio je bogatu povijest župskog i dubrovačkog kraja.

Misnom slavlju nazočio je velik broj vjernika Župe dubrovačke kao i predstavnici lokalne vlasti na čelu s načelnikom Općine Silviom Nardellijem. Pjevanje je animirao mješoviti župni zbor pod vodstvom Ivana Vlašića.