Dubrovačka Biskupija

Uz blagdan Sv. Ane stigao poseban Papin blagoslov

Uz blagdan Sv. Ane stigao poseban Papin blagoslov

U četvrtak 26. srpnja, kao i svake godine, velik broj hodočasnika i štovatelja pohodio je Brgat kako bi se utekli moćnom zagovoru i proslavili blagdan Sv. Ane, zaštitnice župe Brgat. Središnje koncelebrirano misno slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije msgr. Petar Palić zajedno sa dekanom Dubrovačkog dekanata don Ivicom Pervanom, župnikom don Robertom Ćibarićem i brojnim svećenicima. Započinjući svoju propovijed mislima iz liturgijskog čitanja knjige Sirahove, msgr. Palić naglasio je kako su preci čuvari kontinuiteta. „Oni prenose luč obiteljske mudrosti, luč obiteljskih vrijednosti, odgoj koji obitelj treba pružiti. Ako su preci osobe bogate Božjom mudrošću, onda oni doista mogu prenijeti potomcima tajnu života i životni put koji treba nasljedovati“, rekao je msgr. Palić pozivajući okupljene vjernike na ispit savjesti o odgovornosti odraslih danas pred djecom i mladima. Nadalje, msgr. Palić pozvao je nazočne da zahvale Gospodinu za sve djedove i bake, očeve i majke, koji su bili otvoreni životu unatoč svim poteškoćama i križevima s kojima su se susretali.

Pri kraju misnog slavlja obratio se i župnik don Robert Ćibarić pozdravivši okupljene štovatelje Sv. Ane. Zahvalio se svima koji su doprinijeli proslavi blagdana. Upoznao je okupljene vjernike sa novim projektom u crkvi sv. Ane koji je započet prije dvadesetak dana. Radi se o 50 m2 mozaika u čast Sv. Ani kojeg će izraditi mladi akademski umjetnik i profesor Luka Petrač. Izrada mozaika trebala bi potrajati do idućeg blagdana Sv. Ane.

Ipak, poseban razlog za slavlje imala je obitelj Zvonka i Luce Bašić kojima je msgr. Palić uručio poseban blagoslov pape Benedikta XVI. za dugogodišnje predano služenje Katoličkoj crkvi. Također, msgr. Palić predao je i srebreni medaljon sv. Vlaha kojeg im je za četrdestogodišnju brigu o crkvi sv. Ane darovao biskup msgr. Mate Uzinić uz čestitku u kojoj između ostalog stoji: „ Zahvaljujem vam na tom izvrsnom primjeru vjerničkog zauzimanja za svoju župnu zajednicu koju ste pokazali i pokazujete ne štedeći ni snage ni vremena. Neka vam Gospodin bude nagrada, a zagovor sv. Joakima i Ane neka prati sva vaša životna nastojanja!“

 

Iz propovijedi msgr. Palića

„Mi u Hrvatskoj danas živimo u paradoksalnom vremenu. Dok s jedne strane podrugljivo gledamo na obitelji s brojnom djecom, s druge strane pod svaku cijenu želimo rađanje djeteta. Dok s jedne strane želimo život, s druge strane raznim kontraceptivinim i abortivnim metodama i sredstvima uništavamo ljudski život. I zato tako jeftino i prozirno i smješno zvuči nedavno izjava ministra zdravlja da su mu suze tekle dok je čitao pisma žena, koje su željele djecu, a zakonom im to nije bilo moguće. Onda smo izglasali zakon, po kojemu liječničkim izborom i selekcijom odlučujemo koje će dijete biti rođeno, a koje zamrznuto ili uništeno. Javno pitam vas i sebe: A tko će, onda, plakati za tolikim začetim, a izgubljenim životima, koje je čovjek, doduše na zakoniti način, otpisao, zamrznuo, osudio na smrt? Ili smo se i mi vjernici svrstali u oportuniste, prihvaćajući polovičnu istinu i samo ono što godi našim ušima? Gospodine, smiluj nam se!“ Primjer sv. Joakima i Ane bi nam trebao pomoći da naše obitelji danas pronađu izvore radosti, mira i ljepote obiteljskog života. Ako obitelj ne pronađe Boga, ako ne pronađe tu puninu koja dolazi od Gospodina i koja se osjećala u kući sv. Joakima i Ane, neće moći dati ništa djeci. Istina, osigurat će im ovozemaljska dobra, ali one neće riješiti problem smisla života i radosti srca. Djeca trebaju svjedočanstvo vrednota i autentičnih ideala, ali prije svega trebaju svjedočanstvo za Gospodina, koji je stijena na kojoj se može graditi život.

Neka nam ova euharistija bude snaga za život. A primjer i zagovor sv. Joakima i Ane neka nam pomogne u našem iskrenom, neprijetvornom kršćanskom životu.