Dubrovačka Biskupija

Korčulani proslavili blagdan Sv. Todora suzaštitnika Grada

Korčulani proslavili blagdan Sv. Todora suzaštitnika Grada

U nedjelju 29. srpnja, Korčula je proslavila jedan od svojih najvećih crkvenih blagdana, blagdan svetoga Todora, suzaštitnika grada.

Već osam dana prije središnje proslave slavljenički su zvonila zvona s kampanela korčulanske katedrale. No, sama je svečanost započela «večernjom» na «vižiju» svetoga Todora. Tada je ,nakon večernje mise, mjesni župnik don Frano Kuraja, uz pratnju ostalog svećenstva, iznio kasu s relikvijama svetoga Todora koju su po starim uzancama bratimi korčulanskih bratovština: Svih svetih, Svetoga Roka, i Gospe od Utjehe izložili na počasno mjesto, pred oltar katedrale na «čašćenje» vjernicima.

U nedjelju, na sam blagdan, služene su mise u crkvi sv. Marka i na Glavici sv. Antuna, dok je središnje svečano koncelebrirano misno slavlje, koje je predvodio msgr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, održano u večernjim satima prije velike procesije. Msgr. Sudar u propovjedi je naglasio važnost štovanja svetoga Todora, mučenika, čije su moći iz Rima u Korčulu stigle 1736. godine. Istaknuo je i važnost tradicije korčulanskih bratovština, koje su kroz bogatu povijest Korčule imale važnu crkovnu, karitativnu i pučku ulogu među Korčulanima.

Poslije mise krenula je procesija ulicama Korčule. Sve tri bratovštine iznijele su na vidjelo pred puk svoj bogati crkveni inventar: «Veli i Mali vosak», kandelabre, ceroferale, zvijezde, križeve... Procesija se formirala u katedrali u kojoj su nakon mise ušli najprije Sasvetani kao najstarija bratovština iz 1301. godine, zatim Rokovci osnovani 1575. i najmlađi Mihovilci. Iz katedrale su po strogim pravilima u procesiji „diricjunima“ izišli najprije Mihovolci, Rokovci i na kraju Sasvetani. «Procesjun» je predvodilo svećenstvo s msgr. Sudarom koji je nosio pokaznicu sa okamenjenom krvi sveca.      

Kasu sa relikvijama sveca na rukama gradom pronijeli su bratimi. Procesjun se sa torcima spustio ispod Punta pa preko Plokate, stare rive, okolo Zakerjana, gdje se istim smjerom vratila u katedralu.

Po završetku crkvene proslave na spomeniku su, pred nekoliko stotina okupljenih Korčulana i turista, moreškanti - hrvatsko glazbeno društvo „Sv. Cecilija“- «batili» morešku.

Ž. Petrović