Dubrovačka Biskupija

Blagdan Gospe od Anđela

Blagdan Gospe od Anđela

U četvrtak 2. kolovoza proslavljen je blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule. Jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u Dubrovačkom primorju vezano uz ovaj blagdan je Slano odnosno franjevačka crkva sv. Jeronima. U njoj su hodočasnici sudjelovali od ranih jutarnjih sati na misnim slavljima koja su predvodili fra Dinko Maslać – župni vikar u Slanom i fra Ljudevit Lasta – župnik u Slanom. Večernje misno slavlje predvodio je fra Robert Kiš – župnik u Ljutom docu.

Blagdan je to koji se posebno slavi u franjevačkim crkvama diljem naše biskupije i uz kojeg se veže Porcijunkulski oprost ili oprost od vremenitih kazni za grijehe. Taj oprost vjernici su mogli dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako su se ispovjedili, pričestili te izmolili Očenaš i Zdravomariju na nakanu Svetog Oca. Oprost je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe. Kasnije je taj oprost proširen na sve franjevačke crkve, a u današnje doba i na katedrale i župne crkve.

Poveznica između Gospe od Anđela i Siđa

Nadaleko je među stanovnicima Dubrovnika i okolice poznat sajam pod nazivom Siđ koji se svake godine tradicionalno održava 1. i 2. kolovoza u Slanom. Manje je poznato da naziv sajma zapravo dolazi od riječi Assisi ili hrv. Asiz odnosno imena rodnog grada Sv. Franje. Uz njega je vezan Porcijunkulski oprost kojeg je taj „Asiški siromašak“ izmolio od pape. Zbog tog su oprosta u Slano dolazili vjernici iz čitavog Dubrovačkog primorja i okolnih otoka, ali i katolici iz istočne Hercegovine koji su dolazili sa svojom stokom. Iz tih prvenstveno vjerničkih pohoda i susreta nastao je sajmeni dan- Siđ koji se i danas održava. Nažalost, gotovo se izgubila vjernička dimenzija ovog dana. Ipak za sve one koji su se željeli pomoliti crkva sv. Jeronima bila je otvorena za štovanje Gospe od Anđela čitav dan sve do ponoći.