Ispiši ovu stranicu

Novi broj Naše Gospe

  • Ponedjeljak, 06. kolovoza 2012 08:09
Novi broj Naše Gospe

Uoči 300. obljetnice otvaranja za bogoštovlje barokne dubrovačke prvostolnice, objavljen je 46., vrlo bogat broj Naše Gospe, lista dubrovačke Katedrale. U devet tematskih cjelina sadržava 112 članaka, jednu pjesmu i 153 ilustracije, od ukupno 65 autora, od toga 55 živućih.

Tematsku cjelini posvećenu Godini Caritasa otvara proglas bl. Alojzija Stepinca o svrsi i potrebi Caritasa, aktualan i 78 godina nakon što je napisan, dok cjelina o uskrsnome otajstvu počinje razmišljanjem sluge Božjega Franje Kuharića o postu jezikom.

U rubrici Ususret svetkovini Velike Gospe Ivan Pavao II. objašnjava kako je blažena Djevica Marija umrla te je dušom i tijelom uznesena u nebo, a čemu su posvećene dubrovačka kao i mnoge druge katedrale (Split, Poreč, Zagreb, Krk, Varaždin, Pula, Palermo, Lucera, Napulj, Padova, Sijena, Pariz, Clermont-Ferrand, Chur, Speyer, Freiburg im Breisgau, Cordoba, Burgo de Osma, Evora, San Francisco, Louisville, Ciudad de México, Džakarta...).

Stalna kolumnistica piše o odgoju i vjeronauku u državnoj školi.

U bloku o sv. Vlahu donose se predavanja Nevena Šimca o tomu što je kršćanstvo dalo Europi te o strahovima hrvatskih katolika pred Europskom unijom, prikazuju nove knjige o dubrovačkom zaštitniku, izvješćuje o 1041. Festi sv. Vlaha, obnovi njegove crkve, orguljama i pjevalištu.

Središnji dio lista zauzimaju vijesti iz života Gradske župe. Među njima se ističe propovijed pravoslavnoga hercegovačkog biskupa na ekumenskoj molitvi kojom je zamolio oproštenje Dubrovčana za razaranja u ratu. Više članaka posvećeno je redovništvu u Dubrovačkoj biskupiji, pripremi i slavlju prve ispovijedi, prve pričesti, krizme. Obrazlaže se zašto je potrebno uvesti više reda i molitve u slavlja vjenčanja i u razgledanje Katedrale. Tu su i prilozi o pastoralnom i karitativnom korištenju Gospina doma u Slanome te misli dubrovačkoga biskupa Mate Uzinića izrečene u Katedrali na Sv. Vlaha, Dan posvećenoga života, Cvijetnicu, Veliki četvrtak, Uskrs i Duhove.

Zaključni i najopširniji dio broja posvećen je resakralizaciji Svetišta dubrovačke Katedrale, ogoljena u poslijepotresnoj obnovi 1986. godine. Tomu je bio posvećen Okrugli stol 17. veljače ove godine na kojem su raspravljali povjesničari umjetnosti, arhitekti, arheolozi, konzervatori i restauratori, a moderirao ga je Miljenko Domijan. Sada se objavljuje cjeloviti zvučni zapis toga Okrugloga stola i njegovi zaključci, a osim toga se donosi nekoliko povijesnih, kanonskopravnih, urbanističkih i liturgičarskih priloga o toj temi. To je izvrstan materijal za proučavanje povijesti i etike restauriranja i općenito obnove u tkivu Grada od kamena i sunca te današnje situacije u strukama koje se bave crkvama kao građevinom i baštinom.

Časopis u digitalnom obliku možete besplatno preuzeti http://www.tonimir.hr/NasaGospa46.pdf