Logo
Ispiši ovu stranicu

3. nedjelja kroz godinu (C), 2019.

3. nedjelja kroz godinu (C), 2019.

 

Osvjedočeni u pouzdanost vjere u kojoj smo poučeni, uskladimo se s Isusovim programom, kako bismo, po onom što govorimo i činimo, njegov program, koji je program boljeg i pravednijeg, sretnijeg svijeta, mogli ponuditi i svima drugima.

 

3. nedjelja kroz godinu (C)

 

Sv. Luka, autor današnjeg evanđeoskog ulomka, iznosi svoj program. Njegov je program pomno ispitati, a onda i napisati „izvješće o događajima koji se ispuniše među nama, kako nam to od početka predadoše oni koji su bili očevici i sluge Riječi“, kako bi se Teofil kojemu piše, a u tom Teofilu svi oni koji ljube Boga jer to sugerira njegovo ime, mogli osvjedočiti o pouzdanosti vjere u kojoj su poučeni. Plod programa sv. Luke je njegovo evanđelje, koje zovemo Evanđelje po Luki i u kojemu nam je, stavljajući svoj osobni naglasak, prenio sve ono što je saznao o Isusu Krstu. Plod njegovog programa je i jedno drugo djelo koji zovemo Djela apostolska, a u kojemu je iz prve ruke opisao život prve Crkve i osobito sv. Pavla i njegova misionarska putovanja, kojima je evanđelje, kao naša kršćanska ponuda boljeg i pravednijeg, sretnijeg svijeta, uspjelo doći do krajeva zemlje, ali i u samo središte ondašnjeg svijeta, Rim.

 

I Isus iz Nazareta u drugom dijelu današnjeg evanđeoskog ulomka iznosi svoj program. Čini to u gradu Nazaretu i tim programom, počinjući od mjesta u kojemu je do tada živio, započinje svoje javno djelovanje. Njegov program je utemeljen na starozavjetnom tekstu iz proroka Izaije koji glasi: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.“ Isus svojim sugrađanima, koji mu se u prvi čas dive jer prepoznaju snagu tog programa i promjenu koju on može donijeti u svijet, kaže da se taj program odnosio na njega i na njegovo vrijeme, odnosno da je to njegov životni: „Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.“ Sv. Luka nam je svojim evanđeljem pokazao da je Isus, usprkos svim protivljenjima na koje će naići, taj program i ostvario, navješćujući evanđelje milosrđa i pozivajući na obraćenje, hodajući zemljom i čineći dobro, oslobađajući od robovanja zlu svijet i svakog pojedinog čovjeka koji se s njim istinski susreo i omogućujući svima po vazmenom otajstvu svoje muke, smrti i uskrsnuća susret s Božjom milošću i milosrđem.

 

Isusov program nije samo njegov program. To je program i svih onih koji su njegovi. Osobito je to program njegovog naroda, Crkve, i svakog njezinog člana. Crkva je, ali i svaki kršćanin po sakramentima krštenja i potvrde, pomazana Duhom Svetim i poslana u svijet da, nadahnuta na evanđelju, u Isusovo ime ljudima svih vremena i krajeva čini dobro, navješćujući mu radosnu vijest o Isusu Kristu i njegovoj pobjedi nad zlom i grijehom.

 

Skloni smo, slušajući ovaj Isusov program o pomazanosti Duhom Svetim koji ga šalje činiti dobro i razumijevajući ga kao program Crkve i nas kršćana, na ispunjenje, odnosno neispunjenje ovog programa u Crkvi i u našem kršćanskom životu gledati u crnobijeloj tehnici. Tako da će neki, izvan Crkve, a sve više i u samoj Crkvi, vidjeti samo ono što smo mi kršćani i Crkva činili i činimo, a nije usklađeno s tim Isusovim i našim programom. Drugi, osobito mi u Crkvi i u njezinim „strukturama“, će primjećivati samo ono što smo činili i činimo, a usklađeno je s tim programom. Ipak, stvari nisu baš tako jednostavne. Zato je potrebno imati jedan širi pogled. To je pogled kojim ćemo vidjeti jedno i drugo. Ali na samo zato da bismo vidjeli, nego zato da bismo se mogli upitati što mi, svatko od nas pojedinačno, može i treba učiniti da bi se Isusov program, za kojeg znademo da je i naš program, da je program Crkva, mogao ostvario u našem životu, a po nama i u životu Crkve našeg vremena. Jednostavno, ta širi pogled je zato da bismo, osvjedočeni u pouzdanost vjere u kojoj smo poučeni, bili usklađeni s Isusovim programom, kako bismo, po onom što govorimo i činimo, kao Crkva i kršeni, taj njegov program, koji je program boljeg i pravednijeg, sretnijeg svijeta, mogli ponuditi i svima drugima.

 

Za one koji žele više: 

 

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=1220

 

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/portal/index.php?option=com_k2&view=item&id=3792

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)