Dubrovačka Biskupija

U Dubrovniku započelo Trajno euharistijsko klanjanje!

U Dubrovniku započelo Trajno euharistijsko klanjanje!

 

Presveti Oltarski Sakrament svečano je na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače donesen u procesiji i uz pjevanje euharistijskih pjesama iz crkve sv. Ignacija do crkve sv. Josipa u Dubrovniku, gdje je postavljen na glavni oltar i time je nakon više mjeseci priprema počelo Trajno euharistijsko klanjanje u Dubrovniku. Dubrovnik je tako postao treći grad u Hrvatskoj s kapelom trajnog klanjanja, a kapelica sv. Josipa u Gradu pridružila se kapelicama u svijetu kojih ima oko tri tisuće u kojima je danonoćno izložen vjernicima na štovanje euharistijski Isus.

 

Prije ulaska u kapelicu dubrovački biskup mons. Mate Uzinić podijelio je svim vjernicima i Gradu blagoslov s Presvetim, a nakon početka TEK-a vjernici su u tišini ulazili u kapelicu i kratko se zadržavali u molitvi kako bi mogli ući i ostali i doživjeti taj trenutak početka klanjanja pred euharistijskim Isusom. U 20 sati prvi klanjatelji su započeli sa svojom urom klanjanja.

 

Ustoličenju euharistijskog Isusa u crkvici sv. Josipa prethodilo je svečano misno slavlje u isusovačkoj crkvi koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s ocima isusovcima i drugim svećenicima i redovnicima. Crkva je bila puna vjernika jer se na ovaj blagdan vjernici u velikom broju okupljaju na misi i procesiji kod isusovaca, a ove godine pridružili su im se klanjatelji TEK-a. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor "Marija".

 

U propovijedi je dubrovački biskup naglasio povezanost Marije i euharistije te izrazio zadovoljstvo što se s Trajnim euharistijskim klanjanjem počinje upravo na blagdan Gospe Lurdske koja se u Lurdu svečano slavi procesijom u kojoj se nosi Presveti Oltarski Sakrament. Marija tako pokazuje na Isusa. Nakon mise u crkvi će se održati ophod s Gospinim kipom, kazao je biskup, uz upaljene svijeće i pjesmu „Sred te se pećine“ i tako će se izraziti štovanje Mariji. A potom će se Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu u procesiji iznijeti iz crkve i pratiti do kapelice trajnog klanjanja. Na taj se način i mi ovdje na blagdan Gospe Lurdske želimo večeras pridružiti takvom slavljenju, dodao je biskup.

 

Biskup Uzinić je potom naglasio tri točke iz odnosa Marije i euharistije, o kojima govori papa Ivan Pavao II. u enciklici „Crkva o euharistiji“ koji Mariju naziva euharistijskom ženom, te ih povezao s projektom trajnog klanjanja. Istaknuo je da papa Mariju nazvao prvim svetohraništem jer se Isus nastanio u njoj, a klanjatelji i klanjateljice svojim amen omogućuju da i naš Grad postane trajnim svetohraništem. Drugi naglasak je Kalvarija jer se Marija suobličava Isusovoj žrtvi na križu. I pridruživanje klanjatelja ovom trajnom klanjanju uključuje svojevrsnu žrtvu koju će podnijeti, ali ako budu to sa zahvalnošću gledali kao dar njima a ne budu brojali koje sve poteškoće moraju podnijeti, to će im se pretvoriti u blagoslov. I oni će na neki način postati euharistijski ljudi. Važno je i da naši turisti naš grad prepoznaju, uz sve ostalo, i kao euharistijski grad. Kao treći naglasak biskup je izdvojio zahvalnost u Marijinom životu, a to je i jedna od dimenzija euharistije. Ta zahvalnost  iz dubine srca je izražena u Marijinom Veliča. „Neka se, drage klanjatelji i klanjateljice, draga braćo i sestre, i u vama javi ovaj zahvalni kliktaj. Moći biti klanjatelji i klanjateljice je milost, dar. Budite zahvalni jer ga vi primate i jer možete na njega odgovoriti“, istaknuo je dubrovački biskup.

 

Kapela trajnog klanjanja je prostor milosti i sabranosti koji ljudima u svakom trenutku omogućuje izmaknuti svakodnevnoj buci te pronaći mir koji dolazi od Božje prisutnosti. U njoj će se svaki sat izmjenjivati klanjatelji i klanjateljice, danju i noću, kroz sve dane u tjednu, moleći u tišini Isusa za različite potrebe ovoga Grada i svijeta.

 

Djelo trajnog klanjanja u Dubrovniku intenzivnije se pripremalo proteklih nekoliko mjeseci, od kada je p. Justo Lofeudo, misionar Presvete Euharistije, pozvan u Dubrovnik te je svećenicima, redovnicima i redovnicama objašnjavao smisao i posljedice koje uspostava kapelice ima za jedno mjesto. Također je po župnim zajednicama animirao vjernike da se priključe ovom projektu za čiju osnovnu organizaciju je potrebno 168 osoba, za svaki sat u danu na tjednoj bazi po jedna osoba. Uz to su potrebni i koordinatori dijela dana kao i koordinator cijelog klanjanja. Glavna koordinatorica za Dubrovnik je Nada Burum.

 

U Dubrovniku se odazvalo oko četiri stotine osoba. Važno je naglasiti da ovaj projekt ostvaruju u prvom redu vjernici laici, a svi koji se žele pridružiti su dobrodošli. Svećenici koji su se više uključili i stavili na raspolaganje organizaciji trajnog klanjanja su br. Dražen Marija Vargašević i p. Vinko Maslać. Biskupova želja je bila da se u Dubrovniku organizira trajno klanjanje te da kapelica trajnog klanjanja bude unutar Grada.

 

 

Angelina Tadić

 

Medij