Dubrovačka Biskupija

Proslavljena svetkovina Uznesenja Marijina u dubrovačkoj katedrali

Proslavljena svetkovina Uznesenja Marijina u dubrovačkoj katedrali

U dubrovačkoj katedrali svečano je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevica Marije koja je ujedno i zaštitnica katedrale. Svečano koncelebrirano večernje euharistijsko slavlje ispred katedrale u srijedu, 15. kolovoza, predvodio je biskup msgr. Mate Uzinić.

U homiliji je biskup vjernicima protumačio značenja nekih biblijskih slika koje su čuli u čitanjima naglasivši da Crkva kao hodočasnički Božji narod na putu kroz povijest nije sama nego je Bog s njom i da sprječavanje Crkve u njezinoj zadaći neće biti uspješno makar tome „služila sva središta i strukture ovozemaljske moći koju predstavljaju rogovi i krune na glavama“ u apokaliptičnim biblijskim tekstovima. Govoreći o Mariji kao hodočasnici u punom smislu koja se u katedrali slavi kao Gospa od Porata biskup je rekao da je ona član hodočasničkog Božjeg naroda Crkve, ali mu je također majka i uzor zbog osobite uloge koju je kao Bogorodica imala u povijesti spasenja. Ta osobita uloga razlog je njezine sasvim osobite povlastice uznesenja na nebo dušom i tijelom koju slavimo današnjom svetkovinom, rekao je biskup napominjući da ne smijemo zaboraviti da je ona jedna od nas, ljudsko stvorenje.

U nastavku homiliji biskup Uzinić je naglasio dvije dimenzije koje omogućuju vjernicima da od sebe odagnaju svaku opasnost i strah malodušnosti te da ispune svoje kršćansko poslanje. To su: nasljedovanje Gospe kojim joj se pridružuju na njezinom hodočasničkom putu i pridruživanje Gospe, kao zagovornice i pratiteljice, sebi na svom hodočasničkom putu prema konačnom uznesenju na nebo.

„Sav taj hodočasnički put, njezin odnos prema Bogu kojemu se stavila potpuno na raspolaganje i odnos prema bližnjima koje je uvijek primjećivala u njihovoj potrebi, za nas su ogledalo u kojemu se možemo i trebamo ogledati želimo li kao Crkva, hodočasnički Božji narod, izvršiti svoje poslanje u ovom svijetu i vremenu i stići do onog cilja koji je Gospa, već postigla kao prva „u svom redu“. Pridružujući se njoj i gledajući u nju i njezin primjer hodočašća s Bogom i prema Bogu do onog konačnog cilja koji se dogodio u uznesenju, možemo spoznati što nam je činiti da bismo mi, a s nama i čitavo čovječanstvo, mogli stići do uznesenja,“ rekao je dubrovački biskup. Drugu dimenziju hodočasničkog hoda „koji je povezan i prožet molitvom Gospi za zagovor, dočarava mnoštvo vjernika koje se ovih dana nalazi na putu prema različitim Gospinim svetištima,“ a u Dubrovniku je slika toga hodočasnička procesija sa slikom Gospe od Porata.

„Makar 'Zmaj' sa svojim slugama i dalje vreba ženu odjevenu suncem s mjesecom pod nogama i vijencem od dvanaest zvijezda u kojoj prepoznajemo Crkvu – nije potrebno puno se truditi da bismo to dokazali – mi se, mi hodočasnici na putu prema vječnosti s osobitom zadaćom da svijetu rodimo Boga i po tom rođenju čovječanstvo uzdignemo do nebeskih visina, nemamo čega bojati. Nemamo se čega bojati jer Bog je s nama. Mi smo ovijeni njegovom zaštitom i milošću. On je podložio sve lažne bogove našim nogama. On nam je omogućio da budemo ponovo jedan Božji narod,“ ohrabrio je biskup vjernike na završetku propovijedi stavljajući im Mariju kao uzor, model i zagovornicu u životu.

Sliku Gospe od Porata u procesiji prema gradskoj luci nosili su pomorci i časnici: Baldo Jerković, Ivica Zupčić, Stanislav Dragojević, Bogomir Vuković, Mato Krile i Nikša Kulišić. Ispred slike u luci biskup Uzinić je izmolio molitvu i blagoslovio barke, brodove, pomorce i sve one koji na brodovima rade i od mora žive.

Za svetkovinu svoje nebeske zaštitnice vjernici su se pripremali tijekom trodnevlja koje je u katedrali predvodio dr. Juraj Batelja, postulator kauze bl. Alojzija Stepinca i sluge Božjeg kardinala Franje Kuharića. Nakon mise održavani su kulturni programi poput predstavljanja župnog lista, orguljaškog koncerta liječnika Darka Kristovića i koncerta mezzosopranistice Dijane Hilje „U čast Gospi“. Uoči blagdana u katedrali je pjevana svečana večernja, misa je bila služena za iznenadno preminulu sestru Kćeri milosrđa Slavicu Vicić koja je u katedrali služila desetak godina, a večer je završila molitvenim bdijenjem. Na samu svetkovinu prijepodne mise u katedrali su bile svaki sat, a nakon mise u deset sati priređen je koncert „Katedralni madrigalisti pjevaju Gospi.“

Angelina Tadić