Dubrovačka Biskupija

Predstavljena knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina"

Predstavljena knjiga "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina"

Na Europski spomendan na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u četvrtak, 23. kolovoza u Dubrovniku, gradu koji je taj spomendan počeo obilježavati iste godine kad ga je Europski parlament utemeljio, predstavljena je knjiga dr. Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina."U dvorani pape Ivana Pavla II., uz autora, govorili su predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva dr. sc. Zvonimir Šeparović i predsjednik Udruge Hrvatski domobran koja je organizirala događaj Željko Kulišić.

Dubrovački biskup Mate Uzinić na početku se obratio nazočnima rekavši kako je ovaj spomendan vezan uz potpis dvaju totalitarnih sustava, komunističkog i nacionalsocijalističkog, o nenapadanju 1939. godine. Svi totalitarni sustavi su isti jer iza sebe ostavljaju nevine žrtve, a mi smo danas ovdje da bismo se sjetili tih žrtava bez ikakvog dijeljenja, kazao je biskup. Pozvao je okupljene da što prije Dubrovačkoj biskupiji prijave one među žrtvama za koje smatraju da su svoj život tako živjele i završile da bi se mogao za njih pokrenuti postupak beatifikacije i uzdići ih na čast oltara kao mučenike s ovog područja. Govoreći o žrtvama komunističkog sustava dubrovački biskup je istaknuo kako o njima treba govoriti jer se o njima dugo šutilo. Objasnio je kako to zaslužuju same žrtve, njihove obitelji, ali i zločinci kako bi krenuli putem obraćenja i na kraju svi građani.

Dr. Šeparović je govorio o doprinosu Hrvatskog žrtvoslovnog društva rasvjetljavanju ove stvarnosti te naglasio kako su u knjizi dr. Jurčevića prikazana mjesta stradavanja (stratišta, grobišta i logori), žrtve (pogubljeni) kao i počinitelji (organizacije i pojedinci). U knjizi se došlo do toga da na području zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije ima 1517 stratišta i grobišta među kojima je su i Daksa i Paklenica i Jazovka. Od toga ih je 56 posto u Hrvatskoj, a 6 posto u Bosni i Hercegovini, od onih koje su istražene. Iako su se ta stradanja događala u ratu, nisu stradavali samo vojnici nego i civilno stanovništvo, rekao je, uz ostalo, dr. Šeparović.

Dr. Jurčević je istaknuo kako u knjizi donosi popis oko 1700 prikrivenih masovnih stratišta i grobišta u zemljama na području bivše Jugoslavije, ali da taj broj nije ni približno konačan. Proces suočavanja s istinom je iznimno težak na osobnoj razini, a tako i na društvenoj i svjetskoj. U Hrvatskoj je situacija teška jer se događa diskriminacija žrtava komunističkog režima, a pisanje o tome se marginalizira. Tako se šalje kriva poruka – da se zločin isplati. Naveo je i citat židovskog nobelovca Elija Wiesela da tko god prešuti žrtvu, on je ponovo ubija.

Predsjednik Kulišić govorio je o još jednom dubrovačkom stratištu, otočiću Jakljanu gdje su, pretpostavlja se, likvidirane 102 zarobljene osobe, mornari i vojnici,i koje treba istražiti. Povodom Europskog spomendana sjećanja  na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Udruga Hrvatski domobran dodijelila je prigodne plakete i medalje "Hrvatski domobran" trojici uglednih sugrađana: dr. Augustinu Franiću, Jošku Radici i Nevenku Bilobrku.