• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Uskrsna poruka, 2019.

Uskrsna poruka, 2019.

Što tražite Živoga među mrtvima?

Nije ovdje, nego uskrsnu!

(Lk 24, 5-6)

Draga braćo i sestre,

 

Isusa, Živoga, ne treba tražiti među mrtvima. Uskrsloga, treba tražiti u životu koji je prethodio njegovoj smrti, od događaja krštenja na rijeci Jordanu, do događaja Velikog petka i smrti na križu. Uskrsnuće je dokaz da je Isus bio u pravu u svemu što je govorio i činio. Ono je dokaz da sva njegova djela, da sve njegove riječi o Bogu koji nas ljubi, o Božjem milosrđu koje nema granica, i te kako imaju smisla. Možda se i nama, kao uostalom i njegovim učenicima, u jednom trenutku učinilo da je smrću na križu, stratištu za razbojnike, došao kraj svemu onom dobrom što je govorio i činio, da je sve u što smo vjerovali i čemu smo se nadali (usp. Lk 24,11) bila iluzija, utopija jednog dobrog čovjeka koji je, samo kao još jedan u nizu, nevino ubijen. Uskrsnuće je dokaz da nije tako. Ono je potvrda da Govor na gori i Blaženstva (usp. Mt 5-8) nisu utopija, da logika pšeničnog zrna koje živi samo ako umre (usp. Iv 12,24) funkcionira i u našem ljudskom životu. Događaj uskrsnuća najbolji nam je dokaz da se doista isplati život u ljubavi, da se isplati opraštanje, da se isplati prihvaćanje drugog i drugačijeg, da se isplati dijeljenje, da služenje i žrtva imaju smisao. Uskrsnuće je potvrda da ljubav ne može umrijeti, da je ljubav jača od smrti.

 

Važan je ovaj uskrsni pogled vjere na sve ono što je Isus govorio i činio. Pogled je to koji nas uči da događaj Gospodinova uskrsnuća, u koji vjerujemo i koji ispovijedamo, nije samo nada u bolju budućnost. Događaj uskrsnuća, od svih nas koji povjerovasmo (usp. Iv 20,8) traži da s ljubavlju i zauzeto živimo svoj život ovdje i sada, prolazeći poput uskrslog Učitelja zemljom, čineći dobro (usp. Dj 10,38), dajući na taj način svoj kršćanski doprinos društvu i Crkvi ovog našeg vremena i prostora. Događaj uskrsnuća, svima nama koji povjerovasmo, jasan je znak da Isusa ne tražimo među mrtvima, živeći svoj krsni poziv i poslanje pogleda često puta usmjerena prema prošlosti i tradiciji, bez zauzete sadašnjosti i vizije budućnosti, već da ga prepoznamo kao Živoga, oživljujući s njim, postajući novi ljudi, ljudi uskrsnuća. Ovo ćemo u svojim životima moći i ostvariti jedino ako uskrsnuće prihvatimo kao poziv na nasljedovanje Isusovog preduskrsnog života u svojoj konkretnoj crkvenoj i društvenoj stvarnosti. Tako će poruka o uskrsnuću, koja ne mijenja samo smisao Isusovog preduskrsnog života nego i našeg ljudskog života, kao i poimanje života uopće, po našem kršćanskom propovijedanju, po našem životu, moći postati ponuda i svima drugima.

 

U ovoj zadaći prepoznavanja Isusa kao Živoga i nasljedovanja njegovog preduskrsnog života, koje nas čini svjedocima uskrsnuća, za nas kršćane je od osobite važnosti župna zajednica kao „prisutnost Crkve na nekom teritoriju, mjesto na kojemu se sluša Božja riječ, mjesto rasta u kršćanskom životu, mjesto djelovanja, navještaja, velikodušne ljubavi, klanjanja i slavljenja“ (EG, 28). Župna zajednica, kao „zajednica zajednica, svetište gdje žedni dolaze piti da nastave svoj put, i središte iz kojega se stalno šalju misionari“ (EG, 28), je zajednica uskrsne vjere u Isusovoj školi života. Ovo je osobito vidljivo tijekom nedjeljnih euharistijskih okupljanja, koja se nalaze u središtu života svake župne zajednice, te su iz nedjelje u nedjelju, ponovna proslava i ispovijest vjere u uskrsnuće, ali i poslanje biti navjestitelji uskrsne vjere riječima i životom u svojoj svakodnevici. Župna zajednica je zajednica preko koje se uključujemo u život Crkve i njeno poslanje, koje je uvijek i ponovo poslanje biti evangelizatori – navjestitelji, riječima i životom Isusovog života, smrti i uskrsnuća. Navještaj je to naše uskrsne budućnosti, navještaj po kojem bi i svi drugi, osobito oni koji već sada u ovozemaljskoj stvarnosti s nadom očekuju i s ljubavlju traže pobjedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, oprosta nad osvetom, nade nad očajem, života nad smrću, trebali u svom srcu osjetiti, da njihova nada nije bez temelja i da njihovo zalaganje u ljubavi ima smisla.

 

S ovim mislima, koje su istovremeno i poziv na uključenost, riječima i životom, u navještaj uskrsne radosti, svima želim sretan Uskrs!

 

U Dubrovniku, o Uskrsu 2019.

 

Mate, biskup

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)