• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Osvrt na primjedbe zbog traženja oprosta

Osvrt na primjedbe zbog traženja oprosta

„Tko je od vas bez grijeha – kaza Isus - neka prvi na nju baci kamen. (…) A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam - i žena koja stajaše u sredini  (Iv 8, 7.9).

Na primjedbe zbog riječi izgovorenih u uvodu u Očenaš tijekom ekumenskog bogoslužja: "Ako želimo biti kršćani, moramo oprostiti. Isto tako i mi imamo za što reći oprostite, pa i ja u ime svih nas episkopu i njegovoj Crkvi, kažem: 'Oprostite', s nadom da će doista biti kršćani i oprostiti", odgovaram:  

Ekumensko bogoslužje koje se dogodilo u Dubrovačkoj katedrali 18. siječnja 2012. nije bio politički, nego isključivo vjernički čin na kojemu se jedan katolički biskup, zajedno s katoličkim vjernicima, susreo u ekumenskoj molitvi s pravoslavnim episkopom i pravoslavnim vjernicima. Pravoslavni episkop je u ime Pravoslavne Crkve tražio oprost od katoličkih vjernika, a katolički je biskup, opraštajući, u ime Katoličke Crkve tražio oprost od pravoslavnih vjernika. Obojica smo to učinili nadahnuti molitvom Očenaša i riječima 'i otpusti nama duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim'.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)