Dubrovačka Biskupija

Misom započeli novu školsku godinu

Zaziv Duha Svetoga Zaziv Duha Svetoga

Učenici i profesori Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića u Dubrovniku okupili su se u ponedjeljak, 3. rujna u crkvi sv. Ignacija i euharistijskim slavljem započeli novi školsku godinu. Misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, a koncelebrirali su ravnatelj gimnazije mr. don Bernardo Pleše i duhovnik don Marin Lučić. Euharistijsko slavlje animirali su učenici škole, a na misi su molili za bivšu vjeroučiteljicu i tajnicu škole pokojnu s. Slavicu Vicić koja je preminula ovoga ljeta kao i za sve koji su ugradili svoje živote u djelovanje škole, a nisu više među živima.

Zazivanje pomoći Duha Svetoga na početku školske godine znači „da se nalazimo pred nečim važnim, svjesni da naše ljudske sposobnosti nisu dostatne,“ rekao je u propovijedi biskup Uzinić. Nova školska godina je to nešto zaista važno u našem životu, sami ne možemo odgovoriti izazovu onog što se od nas očekuje, „zato smo tu ne samo zbog sebe, nego i jedni za druge, ali i svi zajedno pred Bogom u molitvi, jer znamo da nismo niti jedni drugima dostatni, koliko god smo jedni drugima važni, da nam je uz ono što možemo i trebamo davati jedni drugima, a i sami činiti, potreban također On i njegova milost, da nam je potreban njegov Duh Sveti,“ rekao je biskup.

„Opravdano se pitati, možda se to pitaju i neki od vas, ima li od ovoga ikakve koristi. Mi vjernici vjerujemo da ima. Istina, neće nas ova molitva poučiti hrvatskom, engleskom, grčkom ili latinskom jeziku, povijesti, geografiji, kemiji, matematici, fizici itd., ali će nam dati nešto puno važnije i vrjednije bez čega je sve to veliko ništa,“ istaknuo je dubrovački biskup navodeći riječi psalmiste o vjerniku koji razmišlja o zakonu Božjem što ga čini mudrim, razumnim i čuva ga od zla puta. To je „ona posebnost koju nam može i hoće dati ovaj naš stav poniznosti pred Bogom i molitva za darove njegovog Duha Svetoga koji će onda dati pravu vrijednost i svemu drugome jer će to drugo, naša znanja i stečene vještine, biti na pravi način upotrjebljeno i usmjereno prema onomu čemu bi trebalo voditi sve naše školovanje, a osobito školovanje u jednoj gimnaziji poput ove.“

Biskup Uzinić skrenuo je pozornost i da školovanje treba voditi tome „da i mi u svojoj sredini, dakle najprije ovom Gradu, biskupiji, narodu, a onda i svim ljudima dobre volje posvjedočimo da smo pomazani Duhom Svetim, ali i da to pomazanje nije za našu osobno korist, nego da je svatko od nas pojedinačno pozvan i poslan 'blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje'.“ „Jer tko će to biti – pitam i sebe i vas – tko će preobraziti ovo društvo i učiniti ga po Božjoj mjeri, ako to nećemo učiniti mi?,“ ustvrdio je biskup dodavši kao se u tome vidi posebnost biskupijske klasične gimnazije.

Molitvom Duhu Svetom dubrovački klasičari su započeli školsku 2012./2013. godinu.