Ispiši ovu stranicu

Biskup u Banićima i Liscu

  • Utorak, 04. rujna 2012 11:30
Biskup u Banićima i Liscu

Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je u nedjelju, 2. rujna euharistijsko slavlje u župama Gospe od Ružarija u Liscu i sv. Marije Magdalene u Banićima i u službu uveo novog upravitelja tih dviju župa fra Luku Zorića, koji će ove dvije župe posluživati iz franjevačkog samostana u Slanom.
Pozdravljajući biskupa župnik Zorić mu je zahvalio na iskazanom povjerenju i dolasku u ove dvije župe da bi ga uveo u pastoralnu službu, ali i da bi bio blizak vjernicima ovih dviju župa zbog tragedije koja se dogodila u župi Banići prije nekoliko mjeseci. Ističući da mu je poznato koliko je biskup bio potresen tim događajem, fra Luka je slikovito usporio duhovno stanje u ovim dvjema župnim zajednicama sa slikom Mojsija i Izraelaca u pustinji. "Naš Mojsije, koji bi nas trebao povesti Bogu, je ovdje s nama", zaključio je fra Luka.
Osvrćući se na liturgijska čitanja biskup Uzinić je u homiliji govorio o licemjerju kojemu se Isus oštro protivio. "Najgore što nam se može dogoditi nije grijeh, svi griješimo, nego licemjerje koje nam ne dozvoljava suočavanje s grijehom i obraćenje bez kojega se neće i ne može vjerovati Isusu i biti zajedno s njim. Ako to primijenimo na ovaj tragični slučaj koji nas je sve pogodio, onda možemo reći da najgore zlo koje nas može pogoditi ne bi bila tragedija koja se dogodila, a koju ne možemo promijeniti i s čim se moramo kao kršćani suočiti, nego bi bilo naše licemjerno upiranje prstom u druge, umjesto da se svatko od nas zagleda u svoju nutrinu, suoči sa zlom u sebi i krene putem obraćenja,“ poručio je, uz ostalo, dubrovački biskup na misi u župi Banići, koju je namijenio za pok. Marka Kraljevića i njegovu obitelj, ali u kojoj je molio i za župnu zajednicu i njihovog novog župnika te pozvao okupljene vjernike da se u svojim molitvama sjete  i svog bivšeg župnika, don Ivice Sinanovića, u njegovoj teškoj situaciji suočavanja s onim što se dogodilo.