Dubrovačka Biskupija

U spomen onima koji su zauvijek ostali na Križnom putu

U spomen onima koji su zauvijek ostali na Križnom putu

Zbirka pjesama autora Đura Kriste „Odušak – sjećanja koja se ne zaboravljaju“ predstavljena je u četvrtak 6. rujna u kongresnoj dvorani Hotela Petka u Dubrovniku. Knjigu su, uz autora, predstavili dr. Marijan Sivrić, mr. Ivan Prce i Pavo Jančić, prof, a promociju je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Dubrovnik.

Prce je primijetio da pjesnik u ovoj zbirci otvara svoju dušu kao živi svjedok ratnih događanja poslije Drugog svjetskog rata, opisujući svoje iskustvo stradanja hrvatskog naroda, te je stoga ova zbirka posebno značajna. Sivrić je naglasio da je tematika zbirke veoma aktualna, te interesantna za društvenu i crkvenu javnost. Značajna je jer je nastajala nakon osobno proživljene tragedije križnog puta na Bleiburgu. Posvećena je svima koji nisu preživjeli križni put. Jančić je primijetio da pjesnik ne proziva i ne osuđuje, nego samo donosi svoje vlastito iskustvo. Osobno ga muči zločin koji se prvo morao skrivati, a zatim se u današnjem vremenu pokušava opravdati. Sam autor je zahvalio svima koji su došli na predstavljanje, te svim onima koji su omogućili izdavanje knjige. Primijetio je da nedostaje volje za otkrivanje zločina, a to je prepreka za pomirenje potomaka tadašnjih aktera ratnih zbivanja s obje strane. Poštovanjem prema žrtvama, bez obzira s koje strane one bile, oplemenit ćemo dušu, naglasio je autor. Glazbom su večer popratili Jelena Brajković i Nikša Dubetić.

Knjiga „Odušak – sjećanja koja se ne zaboravljaju“ donosi 130 pjesama podijeljenih u tri ciklusa: Kad je čovjek čovjeku (bio) vuk, Kad emocije navru i U vidokrugu. U knjizi se također nalazi predgovor autora, pogovor, kao i životopis. Autor u predgovoru naglašava da je, kao jedan od rijetkih iz svoje generacije, imao sreću ne biti pripadnik vojnik postrojbi ni jedne ni druge strane u Drugom svjetskom ratu. No, istovremeno je na osobnoj razini pogođen tragedijom, budući su mnogi njemu dragi ljudi svoje živote ostavili na križnom putu, uključujući i njegova četiri brata. Knjiga ima 173 stranice, a nakladnici su Općinsko vijeće Ravno i HKD Napredak – Dubrovnik.