Dubrovačka Biskupija

Umjesto korizmenog križnog puta padinama Srđa pobožnost u prijenosu ispred kapelice Svetog Križa u katedrali

Umjesto korizmenog križnog puta padinama Srđa pobožnost u prijenosu ispred kapelice Svetog Križa u katedrali

 

 

Na petu korizmenu nedjelju 29. ožujka, kada se tradicionalno moli korizmeni križni put padinama Srđa u kojem vjernici u velikom broju sudjeluju, ove godine zbog mjera predostrožnosti zbog pandemije Covid-19, pobožnost se molila navečer u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Molitvu pred oltarom Svetog Križa i relikvijom Svetog Križa predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

 

Prije početka pobožnosti u prijenosu je išla pjesma „Moja domovina“ koja se te večeri u 20 sati pjevala u karanteni na balkonima i prozorima diljem Hrvatske. Pjesma je puštena na razglasu ispred dubrovačke katedrale.

 

„Do nas su do maločas izvana dopirali zvukovi pjesme kojom smo se povezali s cijelom domovinom i posvijestili sebi važnost trenutka. To o čemu smo pjevali, ono zajedništvo koje ta pjesma sadrži, za to želimo večeras moliti. Želimo moliti za našu domovinu, osobito za one koji su u cijeloj ovoj situaciji na prvoj crti obrane i koji izlažu svoje živote da bi nama omogućili normalan život. Želimo moliti za sve nas koji smo u karantenama u svojim domovima, da budemo strpljivi i da nam ne nedostaje ljubavi. Želimo osobito moliti za one koji su bolesni, i sve one rizične skupine i sve one koji se za njih brinu. Večeras osobito na pameti želimo imati starije osobe, naše djedove i bake, i na ovom putu križa dati njima glas“, kazao je uvodno dubrovački biskup.

 

Objasnio je kako je razmišljanja za križni put napisao jedan djed, pa je biskup pozvao djedove i bake da na poseban način duhovno sudjeluju, ali i njihovu djecu i unuke da čuju tu perspektivu, glas svojih djedova i baka.

 

Na kraju križnog puta biskup je sve blagoslovio relikvijom drveta Svetog Križa.

 

Križni put na Srđ, koji se ove godine nije održao na njegovim padinama, moli se već dvadeset i treću godinu, a ove godine trebao je biti i dio programa nove manifestacije Kršćansko lice kulture.

 

Izravni prijenos križnog puta iz katedrale mogao se pratiti online putem mrežne stranice i Youtube kanala Dubrovačke biskupije te biskupovog Facebook profila, a u prijenosu su prikazivane i postaje križnog puta sa Srđa.

 

Pjevanje je predvodila Maja Marušić, voditeljica katedralnih zborova, a u molitvi u katedrali sudjelovali su generalni vikar i katedralni svećenici.

 

A.T.

Umjesto Srdja 01

Umjesto Srdja 02

Umjesto Srdja 03

Umjesto Srdja 04

Umjesto Srdja 04a

Umjesto Srdja 05

Umjesto Srdja 06

Umjesto Srdja 07

Umjesto Srdja 09

Umjesto Srdja 11a

Umjesto Srdja 11