Dubrovačka Biskupija

Prvo hodočašće župe sv. Mihajla Gospi od milosrđa

Hodočasnici Hodočasnici

Župa sv. Mihajla ove je godine organizirala prvo hodočašće u Svetište Gospe od Milosrđa na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Četrdesetak župljana, predvođeni župnikom don Željkom Kovačevićem, okupilo se na blagdan pred župnom crkvom u 7 sati. Zatim su se uputili pješice preko Gorice sv. Vlaha do Svetišta Gospe od Milosrđa, putem moleći krunicu. Stigavši u svetište hodočasnici su se pridružili ostalim mnogobrojnim župljanima, te je u 8 sati započela sveta misa koju je predvodio župnik Kovačević.

U propovijedi župnik Kovačević je naglasio da ljudi danas žive u vremenu brzine i veličine, ali to nije oznaka samo ovog doba: „Započelo je već s Adamom. Adam je htio odmah odrasti, štoviše, prerasti sebe i biti velik kao Bog. Ista želja prati i njegovo potomstvo. Rođendan Male Gospe uvodi nas u drugu perspektivu iste čežnje: biti velik! I Bog želi da njegova slika, svaki čovjek, bude velik. Plan je to Onoga koji je istinit i dobar, koji želi da čovjek bude božanski velik. Svojom ljubavlju stoji iza toga.“ Naglašavajući da ljudska i Božja mjerila nisu ista propovjednik je primijetio: „Ako naprečac želimo biti veliki gradeći veličinu svoga života u sebičnosti i samodostatnosti, postajemo nervozni, nezadovoljni, agresivni. Što su, uostalom, prijevare, krađe, kriminal, nepoštenje, nego pošto-poto naši nervozni pokušaji svim sredstvima ostvariti svoju slavu i veličinu, bez obzira na etiku i moral, ako treba protiv bližnjega i bez Boga. Povijest nam svjedoči da se u takvima život zaustavljao i urušavao. Takvi su svom rodoslovlju ostavljali iza sebe samo velike pustinje i praznine.“ Usporedio je to s velikim riječima Male Gospe iz hvalospjeva Veliča i riječima njezinog sina o poniznosti. Na kraju propovijedi župnik Kovačević se obratio roditeljima, učiteljima i vjeroučiteljima pozivajući ih da svojim znanjem i mudrošću života pokažu djeci i mladima da su im važni i da je veliko njihovo svakodnevno učenje, igranje i druženje.

Novi župni vikar don Aleksandar Kovačević, mladomisnik Beogradske nadbiskupije, na kraju mise podijelio je okupljenim vjernicima svoj mladomisnički blagoslov.

Šime Zupčić