Dubrovačka Biskupija

Antonio Raič i Ivan Perić najbolje interpretirali domoljubnu poeziju

Antonio Raič i Ivan Perić najbolje interpretirali domoljubnu poeziju

Večer domoljubne poezije u organizaciji Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije održana je u četvrtak, 13. rujna u dvorani pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Sudjelovali su učenici dubrovačkih srednjih škola koje su za ovu večer pripremali profesori hrvatskog jezika i vjeronauka. Prvu nagradu stručnog prosudbenog povjerenstva dobio je Antonio Raič, učenik Medicinske škole, za recitiranje pjesme „Lupi petama“ Prljavog kazališta, drugo mjesto pripalo je učenici Biskupijske klasične gimnazije Petri Herco koja je kazivala stihove Ljube Stipišića Delmate „Dalmatino povišću pritrujena“, a treće mjesto osvojila je gošća iz Gradišća Hannah Darabos s pjesmom „Ništ ne hasni“ Doroteje Zeichmann Lipkovic. Prvu nagradu publike osvojio je Ivan Perić, učenik Ekonomske i trgovačke škole, za izvedbu pjesme „Za Gorom od Molunta“ Stijepa Mijovića Kočana. Drugo mjesto prema glasovima srednjoškolaca pripalo je također Petri Herco, a treće mjesto učeniku klasične gimnazije Mislavu Staničiću koji je interpretirao pjesmu „Kako se piše pjesma domovini“ Zvonimira Goloba. Nagrade pobjednicima uručila je tajnica Katehetskog ureda Romana Đuka-Alemani.

Svojim interpretacijama domoljubnih pjesama na večeri su, uz spomenute, sudjelovali i predstavnici Gimnazije Dubrovnik, Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Turističke i ugostiteljske škole, Pomorsko-tehničke škole, Obrtničke škole te učenici Panonske gimnazije Gornja Pulja iz Gradišća u Austriji koji su ovih dana gosti dubrovačke klasične gimnazije.

Za vrijeme prebrojavanja glasova profesori i učenici u dvorani mogli su čuti glazbene točke u izvedbi zbora Ekonomske i trgovačke škole, klape Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, te ženskog zbora i vokalno-instrumentalnog sastava iz Gradišća koji su od publike dobili poseban pljesak. Večer je završila autorskim rep nastupom Mihaela Klaića i Ivana Perića uz violinsku pratnju Petre Matijašević.

Stručno prosudbeno povjerenstvo činili su: predstojnik Katehetskog ureda don Josip Mazarekić, pročelnik biskupijskog Vijeća za mlade don Marin Lučić, profesorica hrvatskog jezika Tanja Galjuf i profesorica psihologije Silvija Sokal Gojavić.

Prošle školske godine Katehetski ured, prema ideji profesorice hrvatskog jezika Mirjane Žeravica, priredio je prvu večer poezije koja je bila posvećena duhovnoj poeziji i koja je izazvala zanimanje među dubrovačkim srednjoškolcima. Da se i nove generacije rado okupljaju oko poezije pokazala je puna dvorana mladih na večeri domoljubne poezije tako da organizatori najavljuju nastavak ovakvog druženja i nove večeri poezije u Dubrovniku.

Angelina Tadić