Dubrovačka Biskupija

Gruž: Pred Isusovim patnjama naše postaju neznatne

Gruž: Pred Isusovim patnjama naše postaju neznatne

Župa sv. Križa u Gružu u nedjelju 16. rujna svečano je proslavila svetkovinu Uzvišenja sv. Križa, naslovnika župe i dominikanskog samostana.

Središnje večernje euharistijsko slavlje u samostanskom klaustru predvodio je don Marko Stanić, župnik Župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, u koncelebraciji sa župnikom fr. Mihaelom Mariom Toljem, dekanom Gradskog dekanata don Ivicom Pervanom i drugim svećenicima. U propovijedi se don Marko osvrnuo na odnos naših i Isusovih patnji, te naglasio kako pred Isusovim patnjama naše postaju neznatne, služeći se pjesničkim stihovima: „Isuse, dođoh ti reći kako me u grlu i prsima guši od neisplakanih suza, kako me boli u duši. Klekoh da ti se jadam, al me zbuni tvoje raspelo, žižak ti osvijetlio lice, raspeto presveto Tijelo. U suzama i u krvi, izmučen, izboden, raspet i sam! O Bože, što da se tužim, mene je pred tobom sram! Isuse, dođoh se jadat u suton ovoga dana, al motreć tebe iščeznu moja rana.“

Nakon mise uslijedila je već tradicionalna procesija s križem i upaljenim svijećama uz grušku obalu, a završila je u lučkom pristaništu blagoslovom barki i brodova, te molitvom za pomorce, ribare i poginule branitelje.

Samoj svetkovini prethodila je trodnevnica. Prvog dana trodnevnice, 13. rujna propovijedao je novi učitelj dominikanskih novaka fr. Nikola Leopold Noso, uz sudjelovanje petorice novaka. Drugog dana u petak 14. rujna propovijedao je mons. Petar Palić, generalni vikar, a pjevao je Mješoviti zbor Sv. Križa dok je posljednjeg dana propovijedao don Marin Lučić, pročelnik Vijeća za mlade, a pjevao Zbor mladih "Stope" iz Blata. Nakon mise "Stope" su održale prigodan koncert.

Šime Zupčić