Ispiši ovu stranicu

Prvi dan Svećeničke skupštine u Slanom

Prvi dan Svećeničke skupštine u Slanom

Dvodnevna skupština svećenika Dubrovačke biskupije otvorena je u utorak, 18. rujna u franjevačkom samostanu u Slanom pozdravima generalnog vikara mons. Petra Palića, dubrovačkog biskupa Mate Uzinića i gvardijana samostana fra Ljudevita Laste.

Prvo predavanje naslovljeno „Biti svećenik danas – lik svećenika u crkvenim dokumentima“ održao je don Ante Burić, župnik župe Očišćenja Marijina u Smokvici i upravitelj župe sv. Petra u Čari na otoku Korčuli. Počevši od biblijskih ulomaka preko dokumenata Drugog vatikanskog sabora i onih nastalih poslije njega predavač je istaknuo neke vidove svećeničkog poziva i poslanja. Podsjetio je da je poslanje svećenika povezivati dvije stvarnosti koje se na prvi pogled čine jako udaljenima, Božji svijet i ljudski svijet, te voditi čovjeka Bogu, njegovom spasenju i punini života. Govoreći o ministerijalnom svećenstvu koje ima svoj izvor u Kristu, a ne u kršćanskoj zajednici don Ante je istaknuo: “Sveti red pojedincu nije darovan poradi njegova većeg dostojanstva. On je bitno usmjeren prema vršenju svećeničke službe unutar crkvene zajednice.“ Istaknuo je i četiri preduvjeta koji se u crkvenim dokumentima navode kao potrebni za valjanu svećeničku izgradnju, a to su: ljudska izgradnja (jer bez prave ljudske izgradnje čitava bi svećenička izgradnja bila bez svog nužnog temelja), duhovna izgradnja (u zajedništvu s Bogom i u traženju Krista), intelektualna izgradnja (poznavanje i shvaćanje vjere) i pastoralna izgradnja (biti suradnik u ljubavi Isusa Krista Dobrog Pastira). U kontekstu nove evangelizacije koja je zadaća cijele Crkve, ali u kojoj je nužna i nezamjenjiva uloga svećenika predavač je podrobnije objasnio tri službe svojstvene svećeniku: naviještanje, posvećivanje i upravljanje. Zaključio je: „Kako bi mi mogli što bolje ostvarivati svoje poslanje, u svom srcu uvijek moramo nositi urezane riječi: 'Oče, proslavio sam te na zemlji, dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti, dati svima život vječni' (usp. Iv 17,2-4). Vodeći se ovim riječima ostvarivati ćemo svoje poslanje 'trošeći' se za brata čovjeka, živeći u jednostavnosti života, kao znak nadnaravne ljubavi.“

 

Biskup Uzinić govorio je o temi „Živjeti iz životnog odnosa s Bogom“ s naglaskom na promišljanja o pastoralnim smjernicama u ovom vremenu i situaciji u biskupiji. Na pravi način ćemo promišljati o pastoralnim smjernicama za naše vrijeme i za našu situaciju samo ako naše promišljanje bude izviralo iz našeg životnog odnosa s Bogom kojeg nema i ne može biti bez ustrajne osobne molitve, naglasio je dubrovački biskup citiravši Gisberta Greshakea koji kaže: „Bez molitve dušobrižništvo s vremenom postaje plitko … jer … tko ne moli, više nije u stanju raspoznavati bitno, mimoilazi Božji zov u svakodnevici, riječi i djela više ne proizlaze iz slušanja Božje riječi“. U nastavku izlaganja biskup Uzinić je dao analizu situacije u biskupiji. „Analizu naše situacije neću započeti govorom o krizi zvanja, nego o jednom od uzroka te krize zvanja, a jedan od uzroka te krize je vjerski tradicionalizam koji je ovu biskupiju zakočio u nekim drugim i drugačijim vremenima, koji nas guši i ne da nam da nam da idemo dalje. Želim nam svima zajedno – bez ikakve primisli da u bilo koga uprem prstom i da bilo koga prozovem jer svi trebamo pogledati u sebe i početi od sebe – postaviti pitanje koje je u ozračju proslave početka Drugog vatikanskog sabora sasvim opravdano, a to je pitanje u kojoj je mjeri Drugi vatikanski sabor zaživio u ovoj našoj biskupiji, izuzmemo li, ponekad i nasilno, okrenute oltare prema puku i liturgiju na narodnom jeziku što za nas i nije neka velika novost jer smo i ranije slavili na, doduše malo zastarjelom, hrvatskom jeziku.“ Dubrovački biskup predložio je neke načine za poboljšavanje pastorala u biskupiji o kojima su svećenici kasnije u raspravi mogli dati svoje mišljenje. Također je dao i grafički prikaz broja dijecezanskih i redovničkih svećenika u biskupiji te projekciju broja svećenika u narednim desetljećima ako bi se jedan svećenik zaređivao svake ili svake druge godine. Ni to ne bi dalo zadovoljavajuće rezultate.

Prvog dana svećeničkog susreta u Slanom predstavljeni su također rezultati ankete o župnom pastoralnom radu u biskupiji, a pročelnici biskupijskih vijeća podnijeli su godišnje izvješće.

Angelina Tadić

Galerija slika