Dubrovačka Biskupija

"Naučite birati, u otvorenosti Duhu Svetome, ono što je dobro!"

"Naučite birati, u otvorenosti Duhu Svetome, ono što je dobro!"

Koncelebrirano euharistijsko slavlje i zaziv Duha Svetoga na početku nove školske godine u dubrovačkoj katedrali u četvrtak 20. rujna predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz sudjelovanje mnogobrojnih srednjoškolaca, te njihovih profesora, vjeroučitelja i ravnatelja.

U propovijedi biskup je mladima naglasio da iako će službeni ulazak u Godinu vjere biti nešto kasnije, ovim misnim slavljem za njih ta godina započinje, i to pod geslom „Vjerujem, vjerujemo!“ Progovorio je i o pojmu nove evangelizacije, te ju je, osvrćući se na sv. Pavla, objasnio kao: „dozivanje u pamet onoga što smo već povjerovali, a riječ je o spasenju koje se dogodilo u muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista što je središnja poruka naše kršćanske vjere.“ Zatim je progovorio o samoj vjeri: „Ovdje smo, poput one žene u evanđelju, zato što vjerujemo. To nas je dovelo do Isusovih nogu ovdje u našu katedralu i potaknulo na molitvu. Zato s tom ženom imamo pravo čuti da nas je vjera spasila, ali ne zaboravimo da vjera koja spašava sa sobom uvijek nosi i poslanje: 'Idi u miru!' Neka na tragu tog poslanja naša vjera koju smo večeras očitovali ovim zajedničkim misnim slavljem na početku školske godine, bude vidljiva i nakon onog misnog slavlja. Neka naša vjera bude vidljiva i u našim životima. Ne dozvolimo, bez obzira na cijenu, da nas nakon ovog misnog slavlja i u godini koja je pred nama, ponovo zahvati bujica i odvuče od Isusa.“. Osvrnuo se i na uvođenje Zdravstvenog odgoja, naglašavajući njegove pozitivne dimenzije, ali ne prešućujući niti negativne: „Puno je izazova koji će se pred vama i svima nama naći. Spomenut ću samo najavljeni Zdravstveni odgoj u školi koji će vam govoriti lijepe stvari o zdravom životu, prevenciji ovisnosti i nasilničkog ponašanja – sve je to dobro, poslušajte ih – ali i koji će vam uz sve te lijepe i poželjne stvari, pokušati proturiti i neke druge stvari koje nisu u skladu s našim kršćanskim moralnim i vjerskim uvjerenjima. Naučite birati, u otvorenosti Duhu Svetome, ono što je dobro, ali i jasno reći, više životom nego li riječima, ne onom što je loše. Naučite lučiti istinu od laži! Nisu nam, nemojmo to zaboraviti, najveći problem ponude drugih koje mogu biti i protivne onom pokladu vjere koji nam je predan i koji nam sv. Pavao u prvom čitanju i Crkva novom evangelizacijom ponovo žele dozvati u pamet, nego je najveći problem naša kršćanska nedosljednost, naše kršćansko govorenje jednog krsnim listom i ovdje u crkvi, a drugog životom i izvan crkve, ma jednom riječju, naša zatvorenost poticajima i vodstvu Duha Svetoga kojega smo večeras došli zamoliti za pomoć.“

Na samom kraju mise mladima se obratio pročelnik Ureda za mlade Dubrovačke biskupije don Marin Lučić, potičući mlade da se uključe u rad na svojim župama, jer jedino takav način rada može biti plodonosan, a i pomoći u organizaciji Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku za dvije godine. Nakon don Marina biskupu se obratio Antonio Raič, jedan od animatora Dubrovačke biskupije, te mu u ime svih mladih čestitao njegov rođendan, kao i imendan. Misu je animirao Biskupijski zbor mladih pod vodstvom profesorice Luce Ćatić.

Šime Zupčić