Dubrovačka Biskupija

Prva svečana podjela mandata vjeroučiteljima

Prva svečana podjela mandata vjeroučiteljima

Svečanost podjele mandata dubrovačkim vjeroučiteljima održana je u četvrtak, 20. rujna u dvorani Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku. Pozdravljajući okupljene pročelnik Katehetskog ureda mr. don Josip Mazarekić istaknuo je kako je ovo prvi put da je u biskupiji organizirana svečanost podjele trajnih i privremenih mandata. „Neka sve ovo što radimo, odgajamo djecu i mlade za vjeru i život Gospodin blagoslovi da možemo izvršiti zadaću koju nam povjerava Bog i Crkva, a biskup za to daje mandat.“ Nakon molitve Vjerovanja dubrovački biskup Mate Uzinić podijelio je vjeroučiteljima trajne i privremene mandate.

U prigodnom nagovoru biskup Uzinić je svećenicima vjeroučiteljima poručio da služba koju imaju u školi ne bude na štetu one župničke službe, da vjeronauk u školi ne isključi vjeronauk u župnoj zajednici koji može biti organiziran na različite načine. Vjeroučitelje laike biskup je pozvao da uz ono što čine u školi pronađu vremena za prisutnost u župnoj zajednici kako se njihovo vjeroučiteljsko zvanje ne bi pretvorilo u zanimanje. Potaknuo ih je da budu otvoreni suradnji sa župnicima, a župnike da budu otvoreni suradnji s laicima. „Nadam se da će vaša prisutnost u župnoj zajednici biti plodonosna ne samo za vas osobno nego i za djecu koju poučavate jer će vidjeti da živite ono što govorite,“ rekao je biskup. A sve je podsjetio da je primanje mandata tek početak osobnog rasta i spoznaje u vjeri nakon završenog fakulteta. To je jedan novi početak i sada treba ponovo raditi na sebi, svaki dan ponovo učiti i truditi se. Preporučio je vjeroučiteljima sudjelujovanje u permanentnom obrazovanju u biskupiji kao i na katehetskim školama koje se organiziraju da bi im pomogle na pravi način odgovoriti vjeroučiteljskom zvanju u ovom vremenu.

Mandate su dobili: s. Vianeja Kustura, don Marin Lučić, don Robert Čibarić, Šime Zupčić, fr. Krunoslav Batinić, fra Ivica Karatović, fra Prele Gjurashaj, don Stipo Zadro, s. Zlatka Martinović, s. Barbara Bagudić, s. Branka Plenča, Hrvoje Vuica, Josip Kačunić, Mario Milovac, Ljudevit Cikojević, Ivana Podnar, Anita Vidojević i Duje Runje. Vjeroučiteljima je također prikazana prezentacija koja problematizira njihove svakodnevne probleme, a odgovore nudi kroz stihove Petra Hektorovića iz "Ribanja i ribarskog prigovaranja".