Dubrovačka Biskupija

Članovima Katoličke crkve postalo sedam odraslih osoba

Članovima Katoličke crkve postalo sedam odraslih osoba

Euharistijsko slavlje i podjelu sakramenata kršćanske inicijacije katekumenima Gradskog dekanata slavio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u ponedjeljak 24. rujna u crkvi sv. Mihajla u Dubrovniku. U koncelebraciji je osim župnika don Željka Kovačevića i župnog vikara don Aleksandra Kovačevića, bio i don Matej Glavica, ekonomom bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i ovogodišnji propovjednik na proslavi svetkovine svetog Mihajla. Sedam osoba primilo je sve sakramente kršćanske inicijacije (krštenje, potvrdu i euharistiju), dok je pet već krštenih primilo sakrament potvrde. Ovim misnim slavljem obilježena je i prva godišnjica beatifikacije Drinskih mučenica koje se posebno štuju u Župi sv. Mihajla, budući u njoj djeluju Kćeri Božje Ljubavi, redovnička zajednica kojoj su pripadale blaženice. Na početku mise biskup je istaknuo da kao što su katekumeni od danas pozvani svjedočiti svoju vjeru, to isto su polaganjem svojih života učinile i Drinske mučenice, svjedočile su svoju vjeru do samoga kraja.

Osvrćući se u homiliji na evanđeoski odlomak tog dana i njegov naizgled nelogičan dio „Tko ima, dat će mu, tko nema oduzet će mu se i ono što misli da ima.“ biskup je kazao: „U ovom svijetu žive mnogi koji misle da imaju vjere. Ali njihova vjera je tradicija, njihova vjera je običaj. Oni misle da imaju, a zapravo nemaju. Statistički podaci kažu da u Hrvatskoj ima 87% katolika, odnosno 93% kršćana. To su oni koji misle da imaju vjeru, zato se i deklariraju kao vjernici. Ali kada vidimo stvarnost onoga što se događa u društvu u kojem živimo, onda vidimo da su to brojke onih koji misle da imaju, a zapravo nemaju. Ja vjerujem da ste vi tu jer imate vjere. I zato jer je imate, dat će vam se još!“. Opisujući simboliku obreda, biskup je naglasio katekumenima da im se daje svjetlo svijeće kako bi svojim životima svijetlili onima koji nisu vjernici, ali i onima koji samo misle da su vjernici. Na samom kraju propovijedi kazao je: „Što je moja poruka vama? Da doista imate vjere i da se stavite Njemu na raspolaganje kako biste mogli svijetliti.“ Sjetio se sluge Božjeg patera Ante Gabrića i njegove želje „Ne želim da moja svijeća dimi, nego da svijetli“, te je isto poželio svima prisutnima, posebno onima koji primaju sakramente kršćanske inicijacije.

Misno slavlje animirao je Mješoviti župni zbor svetog Mihajla. Nakon slavlja u crkvi druženje biskupa, župnika, krštenika i krizmanika nastavljeno je u prostorijama ispod župne crkve.

Šime Zupčić