• Stari Grad
  • Stari Grad

Posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu pred likom Gospe od Porata

Posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu pred likom Gospe od Porata

Posveta Bezgrešnom Srcu Marijinu pred likom Gospe od Porata

Dubrovnik, 15.08.2020.

 

 

Slavna Gospo od Porata,

Ti si naša vječna plata;

Tko se tebi preporuči,

Od sebe ga ne odluči.

 

Moli, Gospo, Sinka svoga

za spasenje puka tvoga.

 

A mi toga sveđ želimo,

da se s tobom veselimo

i u raju uživamo

po sve vijeke vijeka. Amen.

 

Draga naša Gospo od Porata, na tragu ove molitve naših predaka i mi, današnji stanovnici ovoga Grada i Biskupije, želimo se uteći tvojoj majčinskoj blizini i zaštiti i s ljubavlju i predanjem posvetom tvome Bezgrešnom Srcu. Želimo ti predati ovu našu situaciju života u vremenu pandemije, kao i sve druge naše potrebe i potrebe naših obitelji, našega Grada i naše Biskupije, naše Domovine, Crkve i cijeloga svijeta. Molimo te da nas i dalje pratiš svojim zagovorom i nadahnjuješ svojim primjerom služenja u ljubavi, kako bismo poput tebe i mi u svemu i uvijek mogli otkrivati Božju volju i s ljubavlju i pouzdanjem joj se predano stavljati na raspolaganje do potpunog dovršenja u nebeskoj slavi.  

 

Zato, blažena Djevice Marijo, Majko Gospodina našega Isusa Krista i Majko naša, naša Gospo od Porata, večeras tebi i tvome Bezgrešnom Srcu s pouzdanjem i potpunim predanjem posvećujemo sebe, svoje obitelji, svoj Grad i svoju dubrovačku Crkvu.

 

Molimo te s djetinjim pouzdanjem i za svoj hrvatski narod i Domovinu, Crkvu i svijet, a osobito one kojima si na različitim razinama povjerio zadaću odgovornosti i brige za druge. Tvome Bezgrešnom Srcu i tvojoj majčinskoj ljubavi preporučujemo i svoje nerođene, djecu i mlade, svoje očeve i majke i sve osobe srdnje životne dobi, svoje djedove i bake i sve starije osobe. Molimo te i za bolesne članove i one koji se za njih brinu. Tvojoj majčinskoj brizi i blizini preporučujemo papu Franju, sve biskupe, svećenike, posvećene osobe, bogoslove i sjemeništarce. Ne zaboravi majko i Gospo naša, ni one koji su se udaljili od Boga i Crkve, one koji su ravnodušni, razočarani. Zagrli Gospo svojom majčinskom blizinom i one koji više ne vjeruju. I sjeti se u svojoj majčinskoj ljubavi svih onih koji su na različite načine potrebni Božjeg milosrđa i tvoje majčinske brige.

 

Majko i Gospo naša, Gospo naša od Porata, predajući se potpuno i s pouzdanjem tvojoj majčinskoj ljubavi prepoznajemo da je tvoje Bezgrešno Srce korablja spasa u ovom izazovnom vremenu za nas i cijeli svijet, vremenu u kojemu se epidemija sve više širi i prijeti zdravlju i životima ljudi, vremenu u kojem se naslućuju i mnoge druge krize, osobito ona ekonomska, vremenu u kojemu jedni obiluju i razbacuju se, a drugi skapavaju od gladi, vremenu u kojemu u pojedinim dijelovima svijeta oružje još uvijek ne šuti, teškom vremenu, a opet i izazovnom, vremenu koje je Bog povjerio nama i našem poslanju, ali i tvome majčinskom zagovoru. Izmoli nam da možemo to poslanje izvršiti, čineći po poslušnosti Bogu i zauzetosti za bližnje i njihovo dobro i ovo naše vrijeme vremenom milosti, Božjim vremenom. Zauzmi se svojim majčinskim zagovorom i blizinom za sve nas kao za svoju djecu i za cijeli svijet u njegovoj velikoj potrebi.

 

Poštedi nas od smrtnog grijeha, otpada od vjere, očuvaj od pošasti epidemije, potresa, kuge, gladi i rata, ali još i više od epidemije sebičnosti, ravnodušnosti, mržnje, očaja i osamljenosti. Kao tvoja djeca, čvrsto stojimo u vjeri da ćemo u svim ovim i sličnim situacijama koje nam prijete naći sklonište u tvome Bezgrešnom Srcu i zaštitu pod tvojim majčinskim plaštem.

 

Izmoli nam, Gospo naša od Porata, kod svoga Sina oproštenje naših grijeha i grijeha cijeloga svijeta. Primi ovu našu posvetu i predanje tvome Bezgrešnom Srcu i kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta koji se nanose Božanskom Srcu Isusovu i vrijeđaju tvoje majčinsko Bezgrešno Srce.

 

Tebi majko naša, naša Gospo od Porata, i tvome Bezgrešnom Srcu, predajemo i svoje živote i svoje krsno dostojanstvo. Obećavamo da ćemo se truditi živjeti kao djeca svjetla, kao oni kojima će glavni putokaz života biti riječ tvoga Sina, riječ Evanđelja. Da bismo to i mogli, primi nas, majko i Gospođo naša, naša Gospo od Porata, u Hram svoga Bezgrešnog Srca u kojemu je uvijek gorjela i gori ljubav za Boga i bližnje, u kojemu si prebirala otajstva spasenja i hranila svoju vjeru i svoje predanje, srca koje nas je probodeno mačem ljubavi pod križem prihvatilo za svoju djecu i učinilo te našom majkom, da i mi možemo s tobom u zajedništvu svetih dostojno slaviti Presveto Trojstvo i živjeti u vjernosti tvome Sinu i tvojoj majčinskoj ljubavi kojom nas u njemu ljubiš.

 

Zauzmi se, o majko naša, naša Gospo od Porata, pred milosrdnim Ocem, raspetim Sinom Božjim i tvojim i Duhom Svetim, Bogom tvojim nebeskim Zaručnikom, da se njegova milost i obnova izlije na nas, na naše obitelji, naš Grad, Biskupiju, naš narod i Domovinu, našu Crkvu i cijelo čovječanstvo. Amen.

 

Spomeni se, o predobrostiva Djevice Marijo, kako se još nikada nije čulo da si ikoga zapustila koji se u tvoju zaštitu utekao, tvoju pomoć zatražio i tvoj zagovor zaprosio!

 

Ovim pouzdanjem ohrabreni utječemo se i mi k tebi, Djevice djevica. K tebi, Majko, dolazimo; pred tobom, evo, stojimo, mi grješnici i vapimo: nemoj, Majko vječne Riječi, prezreti naših riječi, nego ih milostivo primi i usliši. Amen.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)