Dubrovačka Biskupija

Uočnica blagdana sv. Franje u Blatu

Uočnica blagdana sv. Franje u Blatu

Obred preminuća svetoga oca Franje proslavljen je 3. listopada predvečer u Kući matici Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje u Blatu na otoku Korčuli.

 

Sestre, kao i članice Franjevačkoga svjetovnog reda, okupile su se s upaljenim svijećama u samostanskoj dvorani gdje su uz kip sv. Franje bile izložene i njegove relikvije.

 

Obred je predvodio fra Šimun Romić iz franjevačkoga samostana Uznesenja Marijina (Gospe anđela) iz Orebića. Čitao se ulomak iz Evanđelja po Ivanu (Iv 13,1-7) koji je sv. Franjo pred smrt zatražio da mu se pročita, kao i odlomci iz franjevačkih izvora i okružnoga pisma brata Ilije, u kojima se spominje slavni prijelaz serafskoga oca Franje. Sudionice su u svome srcu obnovile ljubav prema svetome franjevačkom pozivu i vjeru u blaženi život s Bogom.

 

Predvoditelj obreda je s moćima sv. Franje prošao između sudionica koje su ih doticale i tako na poseban način iskusile blizinu svoga serafskog Oca.

 

Slavlje obreda preminuća sv. Franje završeno je molitvom večernje iz božanskoga časoslova, nakon čega su se sudionici zadržali u kraćem franjevačkom druženju.

 

Družba Kćeri Milosrđa

Blato Obred preminuca 01

Blato Obred preminuca 02

Blato Obred preminuca 03