Dubrovačka Biskupija

Gospa od Ružarija proslavljena kod dominikanaca: Učinkovitost molitve krunice ovisi o poniznosti i povjerenju srca u Božju snagu

Gospa od Ružarija proslavljena kod dominikanaca: Učinkovitost molitve krunice ovisi o poniznosti i povjerenju srca u Božju snagu

 

Blagdan Gospe od Ružarija svečano je proslavljen u nedjelju, 4. listopada, u crkvi sv. Dominika u Dubrovniku. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fr. Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Gradu. Slavlje je pjesmom uveličala vokalno-instrumentalna grupa "Veritas". 

 

Prior Kraljević je u homiliji ukratko protumačio povijest nastanka ovog blagdana i same molitve krunice. Papa Pio V. molio je s narodom krunicu za vrijeme bitke kod Lepanta 1571. godine i pobjedu kršćanskog brodovlja pripisao je zaštiti i pomoći Blažene Djevicei Marije. U znak zahvalnosti za ovu veliku i važnu pobjedu kršćanstva papa Pio V. je 1572. ustanovio da se 7. listopada slavi blagdan Gospe od pobjede, a njegov nasljednik papa Grgur XIII. 1573. godine preimenovao je blagdan te se sve do danas slavi i naziva blagdan Kraljice sv. krunice ili Gospe od ružarija. Papa Ivan Pavao II. pozvao je sve kršćane na molitvu krunice tijekom cijelog listopada.

 

Propovjednik je podsjetio da se krunica ili ružarij, od samog nastanka, molila za zaštitu od nevolja i za mir: "Iza ovog povijesnog aspekta blagdana, postoji samo jedan cilj, kojemu teži svaka kršćanska molitva, a to je mir, pobjeda mira. Mržnja i nasilje prijete razaranju svega materijalnog i duhovnog, a kršćani, u školi evanđelja, osjećaju da spasenje ne može doći silom i oružjem."

 

Kršćani u vjeri znaju da se prava borba odvija u srcu, u najintimnijem dijelu svakog čovjeka. Istaknuo je kako nasilje, mržnja i rat imaju korijene u čovjekovom srcu, napose kada Krist nije prisutan, onaj koji nas predvodi u borbi za ljubav i mir. Nema istinskog mira osim po Kristu. "Uzalud nam zabluda da je čovjek sam sposoban svojom inteligenicijom ili pronicljivošću pobijediti u borbi za mir. Samo Kristova milost donosi mir. Knez mira mora vladati nad srcima ljudi i naroda. Zbog toga je tako hitno i važno da mi kršćani poznajemo evanđelje mira po kojem smo pozvani služiti čitavom čovječanstvu," naglasio je propovjednik.

 

Objasnio je kako je molitva svete krunice repetativna, kontemplativna i majčinska molitva. Prije svega, to je molitva siromaha, molitva jednostavnih. Učinkovitost ove molitve ne ovisi o tehnikama i umijećima molitelja, nego o poniznosti i povjerenju srca koje se predaje jedino Božjoj snazi. Krunica je kontemplativna molitva koja nas uranja u otajstvo Isusova života i kongifurira nas da postajemo i sami nasljedovatelji njegovog života. To je i majčinska molitva koja se u potpunosti oslanja na zagovor Isusove majke, koja je postala majka svih koji su po krštenju postali dijelom tijela njezinog sina, ona je majka Crkve.

 

"Tko će nam podariti spasenje? Sigurno ne snaga i moć oružja, još manje skeptična ravnodušnost ili primitivni strah. Neka nam Gospa od ružarija, Kraljica pobjede i mira, pomogne da sigurno, putem obraćenja i molitve, uđemo u veliku borbu za mir, onu koju je Krist otvorio i pobijedio za čitav svijet, za svakog čovjeka", zaključio je prior Kraljević.

 

Nakon mise uslijedila je tradicionalna Molbenica Gospi od Ružarija koja se moli zajednički i javno na prvu nedjelju listopada ili 7. listopada kada se slavi Blažena Djevica Marija od Krunice. 

 

Predvoditelj slavlja također je pozvao vjernike na listopadske pobožnosti kod dominikanaca koje će biti svakog dana kroz mjesec listopad. U 18.30 sati bit će molitva krunice i litanije te misa u 19 sati. 

 

Tea Kuzek

IMG 1879

IMG 1881

IMG 1887

IMG 1892a

IMG 1898

IMG 1901

IMG 1907