Dubrovačka Biskupija

Virtualna izložba „Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“

Virtualna izložba „Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“

Virtualna izložba „Od Božića do Božića – Pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“ postavljena je i predstavljena u srijedu 23. prosinca na mrežnim stranicama Hrvatske matice iseljenika (www.matis.hr). Autor izložbe je etnolog dr. sc. o. Zvonko Martić, karmelićanin.

 

Izložba predstavlja nematerijalne kulturne aspekte kulture i pučke tradicije koji slijede liturgijski kalendar. Običaji božićnog i korizmeno-uskrsnog ciklusa ali i dana kroz godinu prikazani su kroz vrsne fotografije Jasmina Fazlagića u kojima se očituje transcendencija duha naroda u njegovoj obuzetosti svetim i svečanim.

 

O. Martić voditelj je Etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u okolci Tomislavgrada, autor je niza izložbi i predavanja, te koautor izvrsno opremljene monografije „Vila bana zvala priko Vrana – Tradicijska odjeća, pjesme i plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini u 21. stoljeću“ .

 

Kustos izložbe, urednik i autor predgovora je etnolog Ivica Kipre, a organizator Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik.

 

Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2020. i moći se pogledati na gore navedenim mrežnim stranicama.

 

Izložbu prati i dvojezični katalog.

 

Hrvatska verzija izložbe: https://matis.hr/home/od-bozica-do-bozica-pucka-poboznost-hrvata-u-bosni-i-hercegovini/

 

Engleska verzija izložbe: https://matis.hr/en/news/from-christmas-to-christmas-popular-piety-of-croats-in-bosnia-and-herzegovina/

 

Maja Mozara