• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Blagdan Svete obitelji, 2020.

Blagdan Svete obitelji, 2020.

 

 

Liturgija ove nedjelje koju slavimo kao blagdan Svete obitelji u središte našeg promišljanja stavlja dvije svetopisamske obitelji.

 

Prva svetopisamska obitelj koju nam za promatranje nudi današnja liturgija je obitelj koju nazivamo Sveta obitelj. To je obitelj koja je u središtu našeg slavlja, a u kojoj je rođen, othranjen i pripremljen za svoje poslanje Isus, kojega mi kršćani ispovijedamo kao Sina Božjega i Krista. Tu obitelj zovemo Sveta obitelj zbog njega, ali i zbog drugih članova te obitelji, Marije i Josipa. Svi oni su se odrekli svojih planova kako bi slijediti Božji plan. Zbog odnosa ljubavi i poštovanja koji su vladali među članovima te obitelji i odnosa koji ta obitelj ima s Bogom, a što onda svim članovima te obitelji omogućuje da se ostvare u onom konkretnom poslanju koje Bog ima s njima – što je osobito važno za Isusovo poslanje – ova se obitelj svim kršćanima s pravom nudi kao uzor obiteljskoga života. Današnje je evanđelje predstavlja kao mladu obitelj koja ispunjava religiozne propise, ali i s poštovanjem susreće druge ljude i prihvaća njihove savjete. Znam da nije moguće da naše obitelji budu idealne kao Sveta obitelj, ali znam da one tome trebaju težiti. U tome im od osobite pomoći može biti ono čega smo postali svjesni u ovom vremenu pandemije, a to je da su naše obitelji ne samo dio Crkve nego i same Crkve u pravom smislu te riječi. To je, istina, ono što smo mi i ranije znali, ali u svojoj orijentiranosti na Crkvu kao širu zajednicu, nismo tome previše predavali važnosti. A upravo je to ono što obitelji može pomoći da kroz svoj odnos s Bogom, pri čemu je od iznimne važnosti zajednička obiteljska molitva, izgradi odnose međusobne ljubavi i poštovanja među svojim članovima. I tako ostvari onaj plan koji Bog ima s njom, ali i pojedinim članovima obitelji omogući da otkriju onaj plan koji Bog ima s njima i da mu se potpuno stave na raspolaganje, onako kako su to učinili i članovi Svete obitelji.

 

Druga svetopisamska obitelj koju nam nudi za promatranje današnja liturgija je obitelj Abrahama, praoca naše vjere. Ta je obitelj u mnogo čemu slična Svetoj obitelji, ali je istovremeno od nje i različita. I upravo po toj različitosti nam pokazuje da su moguće i drukčije obitelji od idealne obitelji kakvu priželjkujemo i sebi zamišljamo i kakva je bila Sveta obitelj. Osim toga, Abrahamova obitelj puno više od Svete obitelji odgovara tipologiji suvremene hrvatske obitelji, ali i općenito obitelji kršćanskog svijeta. Članovi te obitelji su u poodmakloj životnoj dobi kao što su to i naše obitelji koje su sve starije, jer se ženidbe slave sve kasnije. Osim ove sličnosti postoje i neke druge sličnosti, tako se u ovoj obitelji mogu prepoznati i parovi bez djece, ali se možemo susresti i s pojmom samohrana majka i dijete rastavljenih roditelja. Slične i gore situacije doživljavaju i suvremene obitelji. Ne možemo ih i ne smijemo zato odbaciti. Dapače, trebamo ih prihvatiti na nov način. Na to nas poziva i osmo poglavlje Posinodalne apostolske pobudnice Amoris laetitia pape Franja koje nas šalje da u svom pastoralnom djelovanju takve obitelji pratimo, razlučujemo njihove situacije i integriramo njihove slabosti u Crkvu. U pozadini svake neregularne situacije, svakog propalog braka, svake disfunkcionalne obitelji, nalazi se čovjek, muškarac, žena i djeca, sa svojim teškim životnim pričama. Ne smijemo ih osuditi. Trebamo im pristupiti u Kristovo ime i poviti im rane, pokazati da im je Gospodin blizu i da ih zajednica Crkve prihvaća i ima razumijevanja za njih i njihovu životnu situaciju.

 

Želim, na kraju, sve one koji žive u takvoj situaciji, ali i sve nas koji smo imali milost da nismo došli u tu situaciju, podsjetiti da su se s vjerom i pouzdanjem u Boga, Abraham i njegova obitelji uspjeli nositi i sa izazovima za obiteljski život i odgovoriti onom poslanju koje je Bog imao s njima. I mi se, a s nama i naše obitelji, s vjerom i povjerenjem u Boga možemo nositi sa svim izazovima našeg vremena i odgovoriti onom poslanju koje Bog ima s nama i našim obiteljima. Zato nemojmo odustati oko truda da nasljedujemo Svetu obitelj nego u zajedništvu i ljubavi, s pouzdanjem u zagovor članova Svete obitelji, nastavimo hrabro odgovarati na onaj poziv koji Bog ima s nama i s članovima naše obitelji.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)