Dubrovačka Biskupija

Misa zahvalnica na kraju 2020. godine u katedrali: Kad u svom srcu znaš da Bog sve vodi, onda možeš blagoslivljati

Misa zahvalnica na kraju 2020. godine u katedrali: Kad u svom srcu znaš da Bog sve vodi, onda možeš blagoslivljati

 

Na Silvestrovo, zadnji dan Stare godine, 31. prosinca misu zahvalnicu u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić.

 

U uvodnoj riječi katedralni župnik se osvrnuo na Staru godinu potaknuvši vjernike da u ovom zadnjem danu preberu sve ono što je Gospodin činio kroz cijelu proteklu godinu, kao što je Blažena Djevica Marija u srcu pohranjivala događaje i prebirala ih. Dodao je da sve ono što su prošli kroz tu godinu donesu na oltar i zahvale Gospodinu jer kada sve predaju Gospodinu, kako je rekao, on se uvijek može proslaviti u svemu tomu.

 

Na početku propovijedi župnik Lučić je kazao da je ovo misa zahvalnica i da je ova cijela godina drugačija. Drugačije je bila i po tome što je prijašnjih godina ovu misu zahvalnicu predvodio biskup Uzinić, no on je zbog poznatih razloga u Rijeci, pa je župnik potaknuo vjernike da zahvale Bogu na biskupu Mati što je bio s njima, što ga je Gospodin poslao u dubrovački kraj i što je bio dubrovački biskup kroz ovih deset godina.

 

Sama godina na izmaku je bila sama po sebi izazovna, turbulentna, rekli bismo i teška, kazao je župnik. Sigurno je i Blažena Djevica Marija promatrajući život Isusa Krista vidjela da je njegov život bio izazovan i težak, na poseban način promatrajući njegovu muku i smrt, ali iz svega toga se nekako izrodi nešto novo. Bog je i po križu ušao u naš život i dao nam spasenje, istaknuo je katedralni župnik. Ono što je na prvu bilo pogubno, jer je to i sam ljudski grijeh, preko križa Bog je i to izveo na dobro. Mi kršćani, Isusovi učenici, promatramo sve ono što se događa, kroz prizmu križa, kroz Isusovo utjelovljenje, kroz njegov dolazak u ovaj naš svijet.

 

Bog nije došao osuditi ovaj naš svijet, nastavio je propovjednik, nego je došao spasiti i on ima plan za ovaj svijet kao što ima plan za svakog od nas i mi se trebamo prepustiti njegovom vodstvu, poručio je propovjednik. Nastavio je kako nam je uzor u tome Djevica Marija koja se prepustila Božjem vodstvu i koju danas slavimo kao Bogorodicu. Marija nam je rodila Boga i Bog je nama tako postao blizu, jedan od nas i zato kroz njegovu blizinu možemo promatrati sve ono što se događa i Bog na takav način može sve okrenuti na dobro.

 

Marija nas uči na koji način pohranjivati događaje u srce i kako to prebirati, protumačio je župnik Lučić. Kazao je kako je Marija u tom svom prebiranju shvatila da je Bog uvijek prisutan i da je nikad ne ostavlja i da Bog ima plan za njenog sina, Boga koji se utjelovio i koji vodi ovaj naš svijet.

 

„I mi smo potaknuti da uđemo u tišinu svoga srca i da vidimo što smo sve tu pohranili“, rekao je župnik, “i da od toga napravimo jedan veliki mozaik, da s jednim odmakom vidimo što je to sve Gospodin činio u našem životu, u životu naše biskupije, u životu našeg naroda i cijeloga svijeta. Možemo to staviti i u kontekst pandemije, kontekst potresa, naših osobnih poteškoća, izazova radosti i nekih trenutaka i sve to u prizmi Duha Svetoga, jer će onda Gospodin pokazati što što je on s tim htio, zašto je neke stvari dozvolio i što se to događa u ovom našem svijetu.“

 

Župnik Lučić je zatim istaknuo kako smo „mi pozvani blagoslivljati“, te to objasnio. Prvenstveno blagoslivljati Boga i to su uvijek kroz ona tri koraka vjere: da prihvatimo stvari, da Bogu zahvalimo i da mu kažemo da se on po tome proslavi. Pozvani smo i jedni druge blagoslivljati, govoriti blago, i na takav način će se širiti ono dobro i onaj mir, o kojemu je govorilo prvo čitanje.

 

U svemu tome mi moramo biti svjesni da nismo više robovi nego smo djeca Božja, dodao je te citirao misao sv. Pavla Galaćanima: Tako više nisi rob, nego sin , ako pak sin onda i baštinik. Evo, mi smo i baštinici, primijetio je. Kako kaže evanđelje: Sve moje tvoje je. Time nam Gospodin, nastavio je, želi dati svaki blagoslov, zbog toga blagoslova i mi njega blagoslivljamo i mi kroz tu prizmu Duha Svetoga Bogu možemo reći Abba, Oče.

 

A kad imaš Boga za oca i kad u tvom srcu jest jedno temeljno povjerenje i znaš da Bog sve vodi onda možeš blagoslivljati, onda iz tvog srca neće izići prokletstvo nego blagoslov svega što se događa, zaključio je katedralni župnik don Marin Lučić.

 

Na kraju mise voditeljica katedralnog zbora profesorica Maja Marušić predvodila je pjevanje zahvalnice „Tebe Boga hvalimo“, a pridružili su se vjernici koji su zbog epidemioloških mjera u manjem broju sudjelovali na misi.

 

Jelica Gjenero

20 Stara godina 01

20 Stara godina 02

20 Stara godina 03

20 Stara godina 04

20 Stara godina 05

20 Stara godina 06