Dubrovačka Biskupija

Misa na Novu godinu u katedrali: Zahvalimo Bogu za prošlu godinu, a u novoj pokušajmo biti još više ljudi

Misa na Novu godinu u katedrali: Zahvalimo Bogu za prošlu godinu, a u novoj pokušajmo biti još više ljudi

Na svetkovinu Marije Bogorodice i početak nove građanske godine 1. siječnja euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

 

Osvrnuvši se na proteklu godinu propovjednik je podsjetio na Benedikta Kotruljevića, Dubrovčanina, utemeljitelja dvojnog knjigovodstva, na čijoj kući u Gradu se nalazi spomen-ploča, te naglasio kako se ta shema prihoda i rashoda može primijeniti ne samo u ekonomskom životu nego na jedan način i u životu svake osobe na kraju jedne i početku druge godine. Potrebno je nekako podvući crtu ne sudeći pri tom kakva je ova godina bila u očima svijeta i medija nego u svom vlastitom životu.

 

Potrebno je pogledati „kako sam ja svoj život koristio“, koliko sam ja svoj život koristio da bih primao, a koliko da bih davao, kazao je propovjednik dodavši kako je to važno pitanje u duhovnom životu. Koristim li svoj život da bih ga darivao drugima ili ga koristim da bih služio sam sebi?

 

Spomenuvši objektivne situacije pandemije i potresa u proteklog godini propovjednik je naglasio kako kao vjernici ne bismo trebali procjenjivati ni takvu godinu kao nešto zlo nego trebamo primijetiti i kako smo kad se pojavila trešnja nakon pojave pandemije uočili i da postoji veće zlo. „To nas poziva da svoj pogled usmjerimo prema dalje i da prepoznamo da uvijek ima teže, gore od onog što imamo“, kazao je generalni vikar te skrenuo pozornost kako uvijek postoji netko kome je teže nego nama.

 

Na kraju je spomenuo veliko srce hrvatskog naroda i pohvalio brojne akcije koje se događaju kako bi se pomoglo stradalima u potresu, te naveo i slučaj iz susjedstava, u Bosni i Hercegovini, gdje se zbog nekih proceduralnih razloga događa da već dvije noći oko 900 migranata spava na otvorenom. „Zanimljivo je da se nama vjernicima to čini dosta dalekim. To nije netko naš, to nije nešto na što se naše srce aktivira, to nije nešto gdje se u nama budi suosjećanje“, primijetio je te povezao tu situaciju s Marijom Bogorodicom koja je svoje dijete rodila u špilji, poput nekog stranca, izvan nekakvog uobičajenog života svoga vremena.

 

Potaknuo je potom vjernike da zahvale za godinu koja je iza njih te ih pozvao da u godini koja je pred njima pokušaju biti više ljudi, prepoznavajući u bližnjima Boga koji je napušten, ranjen, ostavljen te se tako približavati Gospodinu i uistinu živjeti evanđelje.

 

Liturgijsko pjevanje animirala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić, a na misi zbog epidemioloških mjera nije mogao sudjelovati veći broj vjernika.

 

Ovo misno slavlje Dubrovačka biskupija prenosila je putem svojih kanala na internetu (mrežna stranica, YouTube kanal i Facebook stranica Dubrovačke biskupije), a prijenos je preuzela i Libertas televizija kako bi se vjernici u svojim domovima mogli bar na duhovan način mogli priključiti euharistiji.

 

A.T.

21 Nova 01

21 Nova 02

21 Nova 03

21 Nova 04

21 Nova 05

21 Nova 06

21 Nova 07