Dubrovačka Biskupija

Bogojavljenje u katedrali: Svaki čovjek čezne za Bogom

Bogojavljenje u katedrali: Svaki čovjek čezne za Bogom

Na svetkovinu Bogojavljenja ili Sveta tri kralja u srijedu, 6. siječnja na misi u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvoditelj slavlja župnik don Marin Lučić blagoslovio je sol i vodu. Pozvao je župljane katedralne župe i susjedne župe sv. Andrije, kojima svećenik zbog epidemioloških razloga ove godine nije blagoslovio obitelji i domove, da preuzmu ranije pripremljene šivene vrećice s blagoslovljenom vodom, solju, tamjanom i krunicom uz koje se nalazi i tekst s obrascem kako vjernici laici mogu blagosloviti svoje obitelji i domove, te da to naprave.

 

Govoreći u homiliji o trojici mudraca s Istoka koji su slika svih naroda koji traže Gospodina, župnik Lučić je naglasio nekoliko poruka tog događaja opisanog u evanđelju.

 

Mudraci dolaze izdaleka tražeći novorođenoga kralja židovskoga, po zvijezdi su došli do Betlehema i tamo su se susreli su se s Herodom. Kad je Herod čuo koga oni traže, uznemirio se, a ta njegova uznemirenost se proširila na cijeli Jeruzalem. „To je znak i da se nemir može širiti“, kazao je župnik te naglasio: „Mi smo pozvani širiti mir.“

 

Mudraci su bili radosni kad su pronašli Isusa. „Ta radost i mir su naše poslanje nasuprot nemira koji širi Herod. On je uznemiren jer je zagledan u sebe i svoju vlast. U strahu su velike oči i on se pobojao malog djeteta, a taj strah je obuzeo cijeli njegov život i sve ljude oko njega“, primijetio je propovjednik te dodao kako mi želimo svoj nemir predati Gospodinu.

 

Mudraci su imali jedan sveti nemir koji ih je vodio da traže, da traže smisao svoga života, da traže Boga, nastavio je, a taj sveti nemir koji i nas vodi Gospodinu, u kojem čeznemo za onim većim, prepoznajemo i mi u sebi.

 

Zatim je skrenuo pozornost na činjenicu da su se mudraci izdaleka uputili tražiti Dijete, a oni koji su bili blizu nisu to činili. „Oni koji su bili blizu, poput Heroda i pismoznanaca koji su rekli gdje se ima roditi taj novorođeni kralj, iako su bili blizu nisu se pošli pokloniti. Imali su znanje, ali nisu imali pokret srca da se poklone Gospodinu“, ustvrdio je propovjednik te poručio: „Možemo biti blizu, a biti tako daleko. A oni izdaleka dolaze da se poklone. Mi želimo doći Gospodinu ne samo zato što znamo nego jer se želimo svim svojim bićem pokloniti Gospodinu.“ Herod je znao, kazali su mu pismoznanci, ali ga to znanje nije promijenilo, nije se došao pokloniti. A mudraci su se došli pokloniti.

 

Spomenuo je župnik i simboliku darova zlata, tamjana i smirne koje su mudraci darovali malom Isusu te istaknuo kako „mi danas s mudracima želimo ispovijedati onoga koji se želi objaviti svim narodima, ne samo izraelskom narodu nego svakom čovjeku jer svaki čovjek čezne za Bogom, želi pronaći smisao svog života“.

 

Skrenuo je pozornost i na to kako je potreban hod prema Bogu. Mudraci su znak i da se potrebno pokrenuti u životu. Mnogi ljudi očekuju da se stvar odmah riješi. „A hod prema Bogu je jedan pokret, traži se da mi sa svoje strane napravimo što možemo, da ga tražimo, pa i onda kada sumnjamo da idemo naprijed.“

 

Spomenuvši kako su po jednom Herodu mudraci došli od Isusa, župnik je kazao kako Bog sve može okrenuti na dobro. Naglasio je i kako je važno da, poput mudraca, ne vraćamo istim putem. „To je znak našega obraćenja, da se ne možemo vraćati istim putem, da se naš životni put mora promijeniti. Bog nas na to poziva.“

 

Na kraju je spomenuo pjesmu Silvia Strahimira Kranjčevića „Misao svijeta“ ilustrirajući i tako stvarnost čovjekove potrage za Bogom. Pozvao je vjernike da budu tražitelji Boga, da mu se poklone jer se u klanjanju, u molitvi stvari razbistre, prepozna se smisao, rađa se mir i radost. Tu istinsku radost i mir su dobili mudraci, budimo i mi ustrajni, a Gospodin će nam dati svoje svjetlo, zaključio je župnik Lučić.

 

Liturgijsko pjevanje s izborom božićnih pjesama animirala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora prof. Maja Marušić. Misno slavlje prenošeno je putem internetskih kanala Dubrovačke biskupije (mrežna stranica, YouTube kanal i Facebook stranica Dubrovačke biskupije) i Libertas televizije.

 

A.T.

2021 Bogojavljenje kat 01

2021 Bogojavljenje kat 02

2021 Bogojavljenje kat 03

2021 Bogojavljenje kat 04

2021 Bogojavljenje kat 05

2021 Bogojavljenje kat 06

2021 Bogojavljenje kat 07

2021 Bogojavljenje kat 08

2021 Bogojavljenje kat 09

2021 Bogojavljenje kat 10

2021 Bogojavljenje kat 11