Dubrovačka Biskupija

Nedjelja krštenja Gospodnjega u katedrali: Kad s vjerom slavimo euharistiju u nama se raspiruje milost krštenja

Nedjelja krštenja Gospodnjega u katedrali: Kad s vjerom slavimo euharistiju u nama se raspiruje milost krštenja

 

Na Nedjelju krštenja Gospodnjega 10. siječnja euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je župnik don Marin Lučić.

 

Nakon Dugog vatikanskog sabora blagdanom krštenja Gospodnjega završava božićno vrijeme na zadnju nedjelju tog vremena, a prije je se zajedno slavilo trostruko otajstvo bogojavljenja, krštenja i prvog Isusovog čuda u Kani Galilejskoj. I blagdan krštenja Gospodnjega je na neki način Bogojavljenje jer Isus nakon trideset godina skrovitog djelovanja počinje javno djelovati, kazao je na početku propovijedi župnik Lučić.

 

Podsjetio je kako Isusu nije trebalo krštenje Ivanovo, koje je bilo na obraćenje, jer Isus nije imao grijeha, ali se htio približiti nama grešnicima, biti blizu. Isus staje u red i dolazi do Ivana, o čemu govori najstariji izvještaj o tom događaju zapisan u Evanđelju po Marku. U događaju Isusovog krštenja prisutno je i Presveto Trojstvo.

 

Povezujući to krštenje s krštenjem svakog kršćanina župnik je posvijestio vjernicima kako se i nad nama čuo Očev glas: Ti si sin/kćer moja ljubljeni/-a, u tebi mi sva milina.

 

„To je jako važno danas posvijestiti, da smo ljubljeni, da Otac u naše srce izlijeva svoju milinu, da imamo taj autoritet da možemo u Isusovo ime živjeti i naviještati. Ono što je Otac objavio nad svojim sinom jedinorođencem Isusom Kristom objavljuje i u sakramentu krštenja nad našim životom“, naglasio je propovjednik.

 

Nadalje je skrenuo pozornost na važnost vjere te opisao ono umiranje starom čovjeku i rađanje na nov život, što se događa u sakramentu krštenja. „Kad u vjeri postanemo svjesni onoga što smo primili kao djeca, većina nas, tada se u nama rađa punina života, obnavljamo tu milost“, kazao je župnik te istaknuo: „Svakim slavljem euharistije ona milost krštenja i darovi koji su nam dani se raspiruju snagom Duha Svetoga.“ Napomenuo je, uz ostalo, i kako su svi vjernici krštenjem postali dio ministerijalnog svećenstva, a to je velika milost i veliko poslanje.

 

Vjernici koji su fizički sudjelovali na misi kao i oni koji su duhom sudjelovali prateći misu iz svojih domova u izravnom prijenosu obnovili su svoja krsna obećanja.

 

Liturgijsko pjevanje uz poštivanje epidemioloških mjera animirala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora profesorica Maja Marušić. Na kraju mise župnik Lučić je upoznao vjernike sa statistikama broja krštenih, prvopričesnika, vjenčanih i preminulih u protekloj godini za katedralnu župu i župu sv. Andrije. Napomenuo je i kako se tijekom siječnja mogu predati novčane donacije za pomoć stradalima u potresu u Sisku, Petrinji i Glini.

 

Na kraju mise izmoljena je molitva za izbor novog dubrovačkog biskupa. Dubrovačka biskupija u novu 2021. godinu ušla je bez biskupa jer se nalazi u periodu sedisvakancije, a biskupijom kao apostolski upravitelj upravlja dosadašnji dubrovački biskup, a sada riječki nadbiskup koadjutor.

 

A.T.

21 Nedjelja krstenja 01

21 Nedjelja krstenja 02

21 Nedjelja krstenja 03

21 Nedjelja krstenja 04

21 Nedjelja krstenja 05

21 Nedjelja krstenja 06