Ispiši ovu stranicu

Korčula: Dominikanke i propovijedanje

Korčula: Dominikanke i propovijedanje

Pod naslovom ''Dominikanke i propovijedanje'' u subotu 29. rujna sestre dominikanke u Korčuli su u prostorima kuće matice Kongregacije svetih Anđela Čuvara organizirale susret dominikanske obitelji. Zajedničkom promišljanju kroz predavanja i druženje pridružilo se preko stotinu članova dominikanske obitelji i prijatelja: braća iz Korčule i Dubrovnika, dominikanski trećoredci/ce iz Korčule, Žrnova, Vele Luke i Dubrovnika.

Prijepodnevni dio susreta je započeo zajedničkom molitvom srednjeg časa nakon kojeg je sve prisutne pozdravila časna majka s. Dolores Matić, OP potičući sve prisutne da duhovno blago ovoga susreta ponesu sa sobom na sve strane svijeta i svima kojima ih Gospodin šalje. Uslijedila su dva predavanja. Na temu ''Dostojanstvo i poziv žene'' govorila je s. Barbara Bagudić, OP. S. Barbara se u svom promišljanju oslonila na tekstove Ivana Pavla II. koji promišljajući tekstove Svetoga Pisma rasvjetljuje istinski odnos muškarca i žene i njihovu vrijednost. U ženi, istaknula je sestra, Papa je vidio posebnu sposobnost prihvaćanja drugog bića, osjetljivost za čovjeka stoga što je čovjek. I primjeri koje možemo pronaći oko nas, kao i Papa u svojim tekstovima, podsjećaju nas na to da smo stvoreni i pozvani za velike stvari, da je naš život puno veći od nas i da osrednjost ne zadovoljava. Treba se darivati drugima, nije uvijek lako, ali je put do sreće, učio je Ivan Pavao II., a podsjetila je s. Barbara. Slijedeće predavanje je održala s. Katarina Maglica, OP pod naslovom ''Velike žene dominikanskog Reda''. Postavivši pitanje tko su to te velike žene i zašto su velike, s. Katarina je ponudila odgovor izdvojivši tri primjera iz dominikanske povijesti: Ivanicu od Aze, majku sv. Dominika, majku koja je odgojila svetce, sv. Katarinu Sijensku kao ženu koja je svojom duhovnom snagom obratila i spasila mnoge te i samoga Papu vratila u Rim te bl. Ozanu Kotorsku koja je svojim skrovitim molitvenim životom bila utočište i spas mnogim ljudima svoga vremena. To su te velike žene, svete žene koje su znale prepoznati bližnjega u potrebi, koje su znale voljeti. Sve one su propovijedale na različite načine i u različitim vremenima, ali ono poradi čega je njihovo propovijedanje bilo uspješno bila je ljubav. Upravo to su primjeri i nama da i mi idemo i činimo tako. Prijepodnevni dio susreta je zaključen slavljenjem euharistije u crkvi sv. Nikole braće dominikanaca koje je predvodio fr. Matijas Farkaš, OP.

Poslijepodnevni dio susreta, nakon zajedničkog ručka i druženja, započeo je jednom od glazbenih točaka kojima su sestre kroz susret pratile izmjene predavača i tema. Uslijedilo je predavanje ''Lik i djelo prve časne majke Imelde Jurić'' dipl. teol. Ivana Armanda. Predavač je na stručan, ali zanimljiv način približio svima prisutnima lik prve časne Majke. U povijesni je kontekst smjestio život i djelovanje s. Imelde Jurić istaknuvši blagost prema bližnjem, ali i odlučnost na putu nasljedovanja Krista kao glavne karakteristike koje ocrtavaju lik prve časne majke. Što bi svakome od nas danas poručila s. Imelda Jurić, zapitao se predavač, a odgovor kako je rekao leži upravo u njezinu liku i djelovanju koji i nas poziva na dubok život za Krista. Susret je završen glazbeno-scenskim prikazom ''Iz života sv. Katarine Sijenske'' koji su, od teksta do izvedbe osmislile i izvele sestre dominikanke.

Ovaj radostan susret dominikanske obitelji razotkrio je cijelu lepezu mogućnosti propovijedanja, kako sestara tako i svih prisutnih, svakoga tamo gdje živi i djeluje. Svi su pozvani javiti braći radosnu vijest, a to se može učiniti na brojne načine, načine svojstvene darovima, posebnostima i sposobnostima svakoga pojedinca, no uspješnost prenošenja Radosne vijesti na koncu će ovisiti o količini ljubavi koja je utkana u djela, uočeno je na susretu.

Susret dominikanske obitelji u Korčuli je doprinos sestara dominikanki koje tamo djeluju pripravi za proslavu 800-te obljetnice Reda propovjednika 2016. godine. Ova godina priprave je obilježena temom ''Idi mojoj braći i javi im'' (Iv 20,17) s ciljem rasvjetljenja uloge dominikanke u karizmi propovijedanja. Diljem svijeta dominikanske zajednice na različite načine i različitim programima otkrivaju bogatstvo načina, mogućnosti i djelatnosti putem kojih sestre dominikanke ostvaruju karizmu svoga Reda.

s. Ivana Pavla Novina, OP

Galerija slika