• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

3. nedjelja kroz godinu (B) - Nedjelja Božje riječi, 2021.

3. nedjelja kroz godinu (B) - Nedjelja Božje riječi, 2021.

3. nedjelje kroz godinu (B) – Nedjelja Božje riječi, 2021.

Isusovim dolaskom i njegovim javnim nastupom Božja riječ je poslala evanđelje. Evanđelje nije samo govor o Bogu. Evanđelje postaje sam Bog, stvarno prisutan među nama u Isusu iz Nazareta. Bog, koji je u Isus iz Nazareta postao S nama Bog, postao je evanđelje. Zato je Isusov poziv: «Vjerujte evanđelju!», poziv na vjeru u njega i ono što on govori i čini, ali još i više od toga na vjeru njemu, onome što on jest s nama i za nas. A Isus jest evanđelje! On je radosna Božja vijest o Bogu koji nas ljubi tako i toliko da je postao jedan od nas. Isus ima mnoga imena. Tim imenima možemo dodati i još jedno ime. To ime je Evanđelje, Radosna vijest.

Drugi dio današnjeg evanđeoskog ulomka nam prenosi Isusov poziv prvoj četvorici učenika, kasnijih apostola, da ga slijede. On ih treba da bi oni mogli nastaviti njegovo poslanje u svijetu i vremenu, da bi mogli propovijedati Božju riječ, ali sami i biti evanđelje.

Prolazeći pokraj braće Šimuna i Andrije, Jakova i Ivana koji su lovili ribu, Isus im upućuje poziv: «Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!» I sva četvorica su se odmah i bez dvoumljenja odazvali tom pozivu. Sve su napustili – i mreže, i oca, i lađu s nadničarima – i krenuli za njim.

Ovaj poziv, okolnosti u kojima se on događa, ali i spremnost na odaziv prve četvorice učenika koji će postati apostoli, od iznimnog su značenja i za nas danas. Isus danas poziva nas da napustimo mreže, i oca, i lađu s nadničarima i krenemo za njim, kako bismo s njim propovijedali Božju riječ, ali i sami postali evanđelje za druge ljude, za sve ljude. Nužno je shvatiti da je Isusov poziv, uvijek poziv ići za njim i s njim. Isus, Božja „Riječ (koja) tijelom postade i nastani se među nama“ (Iv 1, 14), obilježava put kojim trebamo ići. Mi ga trebamo samo slijediti. I biti s njim. Zato on i jest evanđelje. I zato mi možemo postati evanđelje. Njegov poziv je poziv na radosni susret i život s njim da bi on radošću evanđelja mogao ispuniti naše srce i čitav naš život, osloboditi nas od grijeha, žalosti, unutarnje praznine i otuđenosti, a onda nas i osposobiti da bismo vjerujući evanđelju – koje je ono što je Isus govorio i činio i još više od toga koje je Isus sam – mogli propovijedati Božju riječ riječima i još više životom i tako i sami postati evanđelje, radosna vijest o Božjem spasenju za sve ljude.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)