Dubrovačka Biskupija

Lapad: Anđeli svjedoče da je lijepo biti u Božjoj blizini

Lapad: Anđeli svjedoče da je lijepo biti u Božjoj blizini

Župa svetog Mihajla u Dubrovniku proslavila je u subotu 29. rujna svog nebeskog zaštitnika. Na jutarnjoj misi sudjelovali su i pripadnici MUP-a, te time proslavili i svog zaštitnika. Uz don Mateja Glavicu, ekonoma Bogoslovnog sjemeništa Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je predvodio slavlje, u koncelebraciji je bilo sedam svećenika.

Svečano i središnje euharistijsko slavlje navečer je predvodio također don Matej Glavica, uz koncelebraciju devet svećenika. U svojoj propovijedi naglasio je važnost anđela kao bića u Božjoj blizini, te pozvao vjernike da im anđeli u tome budu primjer. „Naša vjernička pobožnost usmjerena je danas prema anđelima. Oni su duhovna bića u stalnoj Božjoj blizini. Isus je sam jednom zgodom rekao da anđeli neprestano gledaju lice Oca nebeskoga. Možemo reći da je njihova veličina i svetost u privrženosti Bogu, oni postoje u blizini samoga Boga. Božja blizina njihov je dom. Anđeli kao da nas ljude žele pozvati da svoj život usmjeravamo Bogu, da mu se približavamo, budemo privrženi, da i naš život, naše postojanje bude u trajnoj bliskosti s Bogom. Znamo dobro kako svojim načinom života i postupcima znamo odlutati od Boga, okrenuti mu leđa, zaboraviti na njega, zanemariti njegove znakove, pobjeći od njegova oka, skriti se i živjeti u vlastitoj samodostatnosti, ne mariti za Božje vrednote i njegovu riječ. Iz prostora Božje nazočnosti i blizine bježimo u neke svoje sigurnosti. Anđeli kao da nas žele vratiti u taj sveti odnos, uvoditi u sveti prostor u kojem svatko od nas osjeća Božju nazočnost. Anđeli svjedoče da je lijepo biti u blizini Božjoj.“, naglasio je propovjednik.

Na kraju mise župnik don Željko Kovačević zahvalio je svim župljanima koji su na bilo koji način doprinijeli ovogodišnjem slavlju, te ovogodišnjem propovjedniku darovao simboličan poklon.

 

Blagdanu zaštitnika župe prethodila je trodnevnica. U srijedu, 26. rujna, prvog dana trodnevnice, obilježila se posveta nove župne crkve sv. Mihajla. Nakon mise predavanje “Ususret Godini vjere” održao je predvoditelj trodnevnice don Matej Glavica. Drugog dana, 27. rujna nakon mise bilo je euharistijsko klanjanje, a trećeg dana, 28. rujna, uoči blagdana molila se prva Večernja.


Šime Zupčić