• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

4. nedjelja kroz godinu (B), 2021.

4. nedjelja kroz godinu (B), 2021.

 

4. nedjelja kroz godinu (B), 2021.

 

Mi kršćani vjerujemo da je Isus iz Nazareta onaj o kojemu je Bog govorio Mojsiju kad mu je rekao: „Podignut ću im proroka između njihove braće. (...) Stavit ću svoje riječi u njegova usta da im kaže sve što mu zapovjedim.“

 

Da smo u pravu dokazuje i sam Isus načinom na koji govorio Božju riječ, a koji nam opisuje današnje evanđelje. Činio je to, kaže evanđelist, „kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci“. Zato su mnogi bili zaneseni njegovim naukom. Isusova tajna koja je mnoge zanosila je bila u novom i snažnom nauk kojemu se i zlodusi pokoravaju.

 

Njegov nauk je bio nov i snažan jer se nije temeljio Zakonu, nego na ljubavi. I nije tražio svoju korist nego je, poslušan Očevoj volji, korist drugoga. I nikoga nije isključivao nego je sve uključivao. I nikome se nije nametao, nego je svima prilazio s poštovanjem i željom da ih oslobodi od zla i učini sposobnim za dobro. U tome je tajna Isusove vlasti. I njegova moć nad nečistim duhovima. U tome je njegov nauk, nov i snažan.

 

Isusov nauk, koji kad je autentičan, mora u sebi nositi sve ove značajke, za sva vremena. No hoće li se on i s takvim značajkama pokazati nov i snažan u konkretnom vremenu, prostoru i okolnostima, to više ne ovisi o Isusu. To ovisi o nama kršćanima, Crkvi, i našoj autentičnosti, ali i našem zanosu, koji papa Franjo naziva „radost evanđelje“.

 

Dotaknuti i promijenjeni radošću evanđelja, pozvani smo i poslani u svijet i do krajeva zemlje nastaviti Isusovo djelo u vremenu i prostoru i različitim životnim situacijama. I trebamo to činiti tako da se vidi da je Isusov nauk u sebi samom snažan i zanosan. I trebamo to činiti sa zanosom.

 

Da bi se to dogodilo, da bi Isusov nauk, njegovo evanđelje, nastavio biti prepoznavan kao zanosan i snažan za one kojima smo poslani i da bismo to činili sa zanosom, potrebno je da ga mi koji smo poslani uvijek i ponovo upućujemo ponajprije samima sebi. I dozvolimo da nas uvijek ponovno zanosi i mijenja, da nas uvijek ponovno obnavlja i obraća!

 

Samo ako se to dogodi, ako smo mi kršćani, mi Crkva, trajno zaneseni Isusom i njegovom riječju, možemo omogućiti Isusu svojim poslanjem, onim što govorimo i činimo, da nastavi zanositi i druge. I da se vijest o njemu i njegovom snažnom nauku koji nazivamo radosna vijest – evanđelje, nastavi pronositi posvuda, do krajeva zemlje.

 

 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)