Dubrovačka Biskupija

Blagoslovljene ruže na blagdan sv. Male Terezije

Blagoslovljene ruže na blagdan sv. Male Terezije

Blagoslovom djece i ruža koje su nakon mise podijeljene djeci, ženama i majkama u dubrovačkoj katedrali u ponedjeljak 1. listopada svečano je proslavljen blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa među pukom poznatije kao Mala Terezija. Euharistijsko slavlje predvodio je katedralni ispovjednik don Ivan Penava.

Govoreći o životnom putu svetice koja je u Karmel ušla s petanest godina, a umrla u dvadeset i četvrtoj godini don Ivan je naglasio kako je ona shvatila da je ljubav najvažnija u životu i da ona obuhvaća sva zvanja, vremena i mjesta, te da je u ljubavi našla svoje zvanje u Crkvi. Njezin molitveni život je bio običan, imala je samo jedan mistični doživljaj na križnom putu, pa nam se taj obični molitveni život čini bliskim za nasljedovanje. „Ona nam je također uzor u spremnosti kako se prihvaća i ide putem tame,“ rekao je propovjednik. „Unatoč duhovnoj suhoći uvijek je bila vjerna svakodnevnim duhovnim vježbama.“

Terezija od Djeteta Isusa i Svetoga Lica blaženom je proglašena 1923. godine, a svetom 1925. Godinu dana nakon proglašenja svetom 1926. godine nepoznati darovatelj ( ili darovateljica) je dubrovačkoj katedrali darovao njezin kip i tako je započelo njezino štovanje u Gradu. Dijeljenje blagoslovljenih ruža na blagdan sv. Terezije simbol je njezine zašite s neba, objasnio je katedralni župnik don Stanko Lasić, navodeći njezine riječi da kad umre onda će s neba bacati ruže na zemlju. Sv. Terezija je proglašena naučiteljicom Crkve 1997. godine što je najveći naslov za ženu, a svoj duhovni put opisala je u autobiografiji „Povijest jedne duše“ koja je postala klasik kršćanske duhovne literature.


Angelina Tadić