Dubrovačka Biskupija

Uz drugu obljetnicu TEK-a u Dubrovniku

Uz drugu obljetnicu TEK-a u Dubrovniku

 

Uz drugu obljetnicu uspostave Trajnog euharistijskog klanja u Dubrovniku koja se slavi na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače, dubrovački klanjatelji su se prigodnim riječima zahvalnosti obratili javnosti pozivajući zainteresirane vjernike da im se priključe. Pismo koje potpisuje koordinatorica TEK-a Dubrovačke biskupije donosimo u cjelini:

 

„Na drugu obljetnicu uspostave Trajnog euharistijskog klanjanja u Gradu na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače, klanjatelji TEK-a zahvalno će se pridružiti misnom slavlju u crkvi sv. Ignacija u 18 sati. Ove godine radi okolnosti u nešto manjem broju. Našoj nebeskoj Majci i Zaštitnici iskazujemo djetinju ljubav, na Njezin blagdan ujedinjeni u molitvi posebno na Njezine nakane, i moleći za sve ljude svijeta da na ljekovitim izvorima svetih sakramenata koji su provreli iz Božanskog Srca Isusova, pronađemo ozdravljenje na duši i tijelu.

 

U crkvici sv. Josipa u Gradu, pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom klanjatelji svjedoče Isusovoj živoj prisutnosti u Euharistiji, iz sata u sat po danu i po noći uzdižući hvale, prošnje i zahvale u tihoj molitvi. 'Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.' (Mt 7,7). Vjerujući Isusovim riječima, moli se za potrebe Grada i svijeta, za umnažanje mjesta trajnog klanjanja u našoj domovini, na nakane koje je klanjateljima na samom početku povjerio tada dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, čije riječi želimo ponoviti: 'U molitvi, uz one molitve osobne koje ćete sigurno unositi u svoju prisutnost pred Presvetim, svoje obitelji, svoje prijatelje, ne zaboravite uključiti i ovaj svijet i vrijeme u kojem živimo, koje pripada nama i za njega smo odgovorni i zato trebamo za njega moliti. Zamolio bih vas također da u svojim molitvama se sjetite poziva našeg pape da molimo za njega, uz molitvu za njega preporučujem vam u vaše molitve i cijelu Katoličku Crkvu. Nemojte zaboraviti našu domovinu, njezine potrebe, našu županiju, osobito naš Grad. Naravno, molim vas i za molitvu za našu Dubrovačku biskupiju, za sve nas članove te biskupije, vas vjernike, a osobito za nas koji smo vam pozvani služiti, za nova duhovna zvanja, za nas svećenike da doista budemo svećenici u skladu sa Gospodinovim pozivom i vašim pravim i ispravnim očekivanjima. Preporučujem, naravno, naše obitelji, naše mlade, naše stare, bolesne i nemoćne. Preporučujem u vaše molitve i život, i onaj nerođeni i onaj koji je na samom kraju, za dostojanstven život svih ljudi od začeća do prirodne smrti. Preporučujem vam u vaše molitve i sve pokojne, osobito one za koje nitko ne moli, duše u čistilištu koje su potrebne naše molitve kojima će sigurno vaša prisutnost pred Presvetim Oltarskim Sakramentom biti od pomoći. Naravno, preporučujem vam i molitvu za žive koji smatraju da im nije potrebna molitva, za koje nitko ne moli i koji sami ne mole. I na kraju preporučujem u vaše molitve i sebe samoga i svoju službu da bih vam mogao doista na pravi način biti pastir.'

 

Po imenovanju riječkim nadbiskupom koadjutorom, mons. Uzinić pozvao je klanjatelje na molitvu za novog dubrovačkog biskupa, što klanjatelji nose u srcima, s ljubavlju mole i čekaju svog novog biskupa. Neizmjerno zahvalni mons. Uziniću na utemeljenju djela TEK-a trajnim molitvama pratiti ćemo ga na njegovom putu.

 

Radosno potičemo vjernike Dubrovačke biskupije da uzmu udjela u djelu Trajnog euharistijskog klanjanja, TEK je djelo laika, djelo Crkve, otvoreno za sve, stoga su pozvani svi koji bi željeli jedan sat tjedno provesti s euharistijskim Isusom u crkvici sv. Josipa u Gradu, da se prijave i postanu registrirani klanjatelji TEK-a. Neka nas Duh Sveti uči hoditi putem ljubavi i zajedništva u našoj mjesnoj Crkvi, i neka nadahnjuje i upravlja hod Crkve. Sve stavljamo pod zagovor Blažene Djevice Marije čijem je Bezgrješnom Srcu posvećen TEK!“

 

Nakon utemeljenja TEK-a u Dubrovniku, TEK se širi za sada na Split i Đakovo. U svijetu postoji oko 3000 kapelica TEK-a. Kapelice s neprekidno izloženim Presvetim već su ranije postojale u Crikvenici i Rijeci.

 

A.T.

Nada TEK web w