Dubrovačka Biskupija

Proslava Gospe Lurdske kod isusovaca u Dubrovniku

Proslava Gospe Lurdske kod isusovaca u Dubrovniku

 

U crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku 11. veljače proslavljen je blagdan Gospe Lurdske. Misno slavlje predvodio je rektor crkve pater Vinko Maslać uz koncelebraciju fra Nedjeljka Jerkana i don Josipa Leba.

 

Propovijed je pater Maslać započeo promišljajući o poruci blaženog Alojzija Stepinca koja glasi da nema veće zadaće u životu pojedinca negoli vlastita duhovna izgradnja koja je usidrena u liturgiji a koja se prenosi u život. Pritom je napravio poveznicu sa suvremenim čovjekom koji u džepu uvijek ima mobitel za razliku od vidjelice sv. Bernardice koja je sa sobom nosila krunicu. U susretu s Majkom Božjom Gospa joj nije obećala sreću ovdje, uprisutnjujući pojam vječnosti u prolaznom svijetu. Pater Maslać se osvrnuo i na nedavnu katehezu pape Franje o susretu s Bogom kroz sakramente što se prenosi u svakodnevni život. Istaknuo je da su četiri stvari važne za kršćansku duhovnost: euharistija, Sveto pismo, crkveno učiteljstvo i Gospina krunica, i da je sve to daleko ispred svega ostalog.

 

Pater Maslać je na kraju zahvalio svima na dolasku. Posebno je zahvalio pateru Krešimiru Djakoviću koji je predvodio trodnevnu duhovnu pripravu, zatim Zajednici milosrdnog Isusa koja je ukrasila špilju Gospe Lurdske te zboru Marija crkve sv. Ignacija koji vodi Božo Butigan. Na kraju mise je upriličena svečana procesija s kipom Gospe Lurdske i uz upaljene svijeće.

 

Jelica Gjenero

210211 Gospa Lurdska isus 02

210211 Gospa Lurdska isus 03

210211 Gospa Lurdska isus 06

210211 Gospa Lurdska isus 07

210211 Gospa Lurdska isus 08

210211 Gospa Lurdska isus 10