• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Druga korizmena nedjelja (B), 2021.

Druga korizmena nedjelja (B), 2021.

 

Evanđeoski ulomak Druge korizmene nedjelje ključ je za razumijevanje korizmenog vremena, a na neki način i kršćanskog života uopće.

 

„Uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih (…) u osamu, same (…)“

- Izići iz svakodnevnog ritma i svakodnevnih obveza i biti u osami neophodno je da možemo izvršiti ono poslanje koje Bog ima s nama. Zato i nas korizma poziva da se povučemo, da pronađemo vremena da bismo bili s Isusom u osami i pripremili se za nastavak svoga poslanja i za važne životne izazove koji su pred nama.

 

„(…) povede ih na goru visoku (…)“

- Uspon na gorske vrhove širi obzore. Prostor u kojem svakodnevno živimo s vrha planina izgleda drukčije. Ono što nam se ovdje dolje čini veliko i važno, odozgo postaje malo i nevažno. Ono što nam se ovdje dolje čini čisto, odozgo prepoznajemo u svoj njegovoj nečistoći i izmaglici. Korizma je naše uspinjanje na goru, uzdizanje iz naše svakodnevice. Ona nam otvara obzorja i omogućuje da stvarnost koja nas okružuje vidimo u pravom svijetlu.

 

„(…) i preobrazi se pred njima. I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma – nijedan ih bjelilac na zemlji ne bi mogao tako izbijeljeti.“

- Slika preobrazbe i izbjeljivanja haljina podsjeća na to da je i korizma vrijeme preobrazbe i pročišćenja. Korizma ne znači promjenu odjeće. Korizma znači promjenu nutrine. Ona je poziv na preobrazbu, poziv na obraćenje.

 

„I ukaza im se Ilija s Mojsijem te razgovarahu s Isusom“.

- Korizma je vrijeme u kojem se otkrivaju braća i sestre u potrebi, vrijeme solidarnosti djelotvorne ljubavi. Korizmeno povlačenje u osamu da bismo bili s Isusom nas ne želi udaljiti od braće i sestara nego nam želi pomoći da ih vidimo Isusovim očima, da ih primijetimo, a onda i da im pomognemo. I istovremeno budemo otvoreni za njihovu pomoć i nadahnuća.

 

„Učitelju, dobro nam je ovdje biti!“

- Korizma je vrijeme u kojemu se otkrivaju drugačije vrijednosti od onih s kojima se svakodnevno susrećemo. Ona je vrijeme oslobađanja od navezanosti na materijalno i otvaranja za duhovno. I otkrivanja kako je doista lijepo biti s Isusom.

 

„Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!“

- Korizma je vrijeme prepoznavanja Isusa kao ljubljenog Božjeg Sina kojega je potrebno slušati kako bismo i sami mogli u njemu postati i ostati Božje ljubljene kćeri i sinovi. Korizmenim obraćenjem vraća nam se dostojanstvo sinova i kćeri Božjih. I pomaže izići iz svega onoga što nas ne čini sinovima i kćerima Božjim i jedne drugima braćom i sestrama.

 

„I odjednom, obazrevši se uokolo, nikoga uza se ne vidješe doli Isusa sama.“

 

- Konačno, korizma je privilegirano vrijeme crkvene godine u kojemu smo pozvani sav svoj život usmjeriti na Isusa. I 'zaigrati' konačno i potpuno na njegovu 'kartu'. To je vrijeme u kojemu Isus Krist za nas treba postati jedini Gospodin i Spasitelj, naš Bog.

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)