Ispiši ovu stranicu

NAJAVA Druga kulturna manifestacija "Kršćansko lice kulture" od 17. do 26. ožujka u Dubrovniku

  • Utorak, 16. ožujka 2021 18:37
NAJAVA Druga kulturna manifestacija "Kršćansko lice kulture" od 17. do 26. ožujka u Dubrovniku

 

Manifestacija „Kršćansko lice kulture“ održat će se u Dubrovniku od srijede, 17. ožujka do petka 26. ožujka. Sedam programa manifestacije, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, većinom će biti održavani bez publike te će biti prenošeni na daljinu. Programi se mogu pratiti na internetskim kanalima Dubrovačke biskupije (YouTube kanal i Facebook profil Dubrovačke biskupije). Izuzetak je program „Skrivene crkvice Dubrovnika“ koji će se održati u dva termina, u četvrtak i subotu poslije podne, ali je i tu broj sudionika ograničen na 15 i svi se trebaju ranije prijaviti.

 

Prvi program „Kršćanskog lica kulture“ je predavanje akademika Radoslava Tomića „Sv. Josip u umjetnosti Dubrovnika i okolice od 16. do 18. stoljeća“ koje će biti održano u srijedu, 17. ožujka u katedrali Gospe Velike s početkom u 19.30 sati i moći će se pratiti isključivo na internetu.

 

U četvrtak, 18. ožujka s početkom u 16 sati bit će priređena dvosatna šetnja Gradom uz stručno vođenje Lidije Begić u sklopu programa „Skrivene crkvice Dubrovnika“. Zbog ograničenog broja sudionika za sudjelovanje na programu potrebno se prijaviti u srijedu 17. 3. od 10-12 na broj telefon: +385(0)20/324 909.

 

U petak, 19. ožujka s početkom u 18 sati iz katedrale Gospe Velike prenosit će se program „10. obljetnica biskupskog ređenja mons. Mate Uzinića“ s misnim slavljem kojeg će predslaviti apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Ovaj program uz prijenos na internetu može se pratiti i na Libertas televiziji. Nakon mise bit će održan prigodan program, a u katedrali su postavljeni kipovi sv. Josipa suvremenih autora pod nazivom "U znaku sv. Josipa".

 

U subotu, 20. ožujka s početkom u 16 sati u sklopu programa „Skrivene crkvice Dubrovnika“ i uz stručno vođenje Lidije Begić oni koji nisu mogli sudjelovati u prvom obilasku moći će to isto vidjeti u novoj dvosatnoj šetnji. Zbog ograničenog broja sudionika za sudjelovanje na programu potrebno se prijaviti u petak 19. 3. od 10-12 na broj telefon: +385(0)20/324 909.

 

U nedjelju, 21. ožujka s početkom u 19.30 sati u online prijenosu bit će koncert „Iz sakralne glazbe renesanse i baroka“ izvest će Horn & percussion kvintet Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a izvođači su: Džemal Cakić - truba, kornet, flugelhorn; Toni Kursar – rog; Martin Hrćan – rog; Damir Butigan – euphonium i Karmen Pervitić - ksilofon, glockenspiel.

 

U utorak, 23. ožujka u 19 sati u palači Sponza bit će otvorena izložba slika Ivane Jovanović-Trostmann „Pogled“, a otvaranje se može pratiti isključivo u online prijenosu. Na otvaranju će govoriti: don Marin Lučić, pater Vinko Maslać, dr. sc. Katja Bakija i slikarica Ivana Jovanović Trostmann.

 

U četvrtak, 25. ožujka na blagdan Blagovijesti s početkom u 19 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku održat će se molitvena večer pod nazivom "Moja Hridino". Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodit će katedralni župnik don Marin Lučić dok će u glazbenom dijelu programa dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos izvesti pjesme s novog albuma "Moja Hridino".

 

Posljednji program manifestacije bit će održan u petak, 26. ožujka s početkom u 19.30 sati, a riječ je o predstavljanju notne edicije Krešimira Magdića „Muka, smrt i uskrsnuće Isusa Krista u pučkim napjevima Dubrovačke biskupije”. U programu će sudjelovati ravnatelj FA Linđo Vlaho Kljunak, recezent dr. sc. Jakša Primorac, Krešimir Magdić i klapa Amfora.

 

Manifestacija „Kršćansko lice kulture“ počela je prošle godine nastavljajući se na dugogodišnju poznatu manifestacije „Dani kršćanske kulture“. “Kršćansko lice kulture“ organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, a ostvaruje se u suradnji sa Župom Gospe Velike – katedrala, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Folklornim ansamblom Linđo.

 

Krscansko Lice Kulture 2021. plakat-4w