Dubrovačka Biskupija

NAJAVA KLK 2021. - 17. 3. Predavanje “Sveti Josip u umjetnosti Dubrovnika i okolice od 16. do 18. stoljeća”

NAJAVA KLK 2021. - 17. 3. Predavanje  “Sveti Josip u umjetnosti Dubrovnika i okolice od 16. do 18. stoljeća”

 

Srijeda, 17. ožujka 2021. u 19.30 sati - online

 

akademik Radoslav Tomić

Sveti Josip u umjetnosti Dubrovnika i okolice od 16. do 18. stoljeća

 

Cilj predavanja je podsjetiti na najznačajnija djela slikarstva koje prikazuje sv. Josipa ili ikonografske prizore iz njegova života u Dubrovniku i njegovoj okolici. Nije nevažno spomenuti kako se ove godine navršava 500. obljetnica da je Dubrovačka Republika upravo na blagdan sv. Josipa 19. ožujka 1521. su Dubrovčni uvrstili u službeni kalendar javnih blagdana Dubrovačke Republike.

 

Pa iako je ta odluka s vremenom pomalo pala u zaborav štovanje sv. Josipa bilo je u starome Dubrovniku ipak prisutno. U dubrovačkim se crkvama i crkvenim zbirkama čuva više djela koja prikazuju različite scene iz života sv. Josipa (bijeg u Egipat, zaruke Blažene Djevice Marije, procvali štap sv. Josipa, sveta obitelj, smrt sv. Josipa) i to u rasponu od pučkog slikarstva do antologijskih slikarskih djela; radovi su to domaćih, ali ponajviše stranih, većinom talijanskih slikara (Savoldo, De Bellis, Litterini). Predavanje će prikazati najvažnija djela s temom sv. Josipa i staviti ih u kontekst prikazivanje iste teme u slikarstvu 16.-18. stoljeća na području Boke kotorske, Dalmacije i Kvarnera. 

 

Radoslav Tomić (Split, 1957.) znanstveni je savjetnik u trajnome zvanju na Institutu za povijest umjetnosti s kojim Dubrovačka biskupija ima dugogodišnju plodnu suradnju na istraživanju i popularizaciji dubrovačke sakralne baštine. Bavi se istraživanjem renesansne i barokne umjetnosti na hrvatskoj obali i u Veneciji, a velik je dio opusa posvetio i dubrovačkim temama istoga razdoblja.

 

Savoldo Bijeg u Egipat Pinakotekaw