Dubrovačka Biskupija

  • Adresa: Dr. Antuna Šercera 1B, 20000 Dubrovnik
  • Telefon: 020/ 416-241

Sestre Kćeri Božje ljubavi utemeljene su 1868. godine u Austriji. Predvođene Utemeljiteljicom M. Franziskom Lechner  1882. godine dolaze u Sarajevo na poziv sarajevskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera. Ondje otvaraju prostrano polje djelovanja, grade samostane, škole, internate, zatim šire svoje djelovanje po drugim mjestima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sve do 1949. godine.

 

Poslije II. svjetskog rata sestre Kćeri Božje ljubavi ostale su ne samo bez svojih škola, nego i bez vlastite imovine. Zahtjevi i potreba vremena u takvoj poslijeratnoj situaciji preusmjerili su djelatnosti sestara. Veoma važno područje djelovanja postao je župski apostolat gdje su sestre, živeći sa župskom zajednicom, svojim požrtvovnim, svestranim radom u župskom pastoralu, preko kateheze, vođenjem crkvenih zborova, okupljanjem djece i mladih, uređivanjem crkava, vođenjem župskih domaćinstava i drugih aktivnosti u župi, puno pridonosile odgoju u vjeri te u rješavanju raznih socijalnih problema. I u tim poratnim situacijama sestre su osnivale dječje vrtiće i na taj način pomagale obiteljima u čuvanju i odgoju njihove djece. Osobitu ljubav sestre posvećuju napuštenoj i nezbrinutoj djeci. Također rade sa starijim osobama po staračkim domovima te u bolnicama, pružajući tako svoju pomoć svima potrebitima.

 

Dolaskom demokracije vjeronauk je ušao u škole pa sestre Kćeri Božje ljubavi, uz župske aktivnosti, sudjeluju i u školskom vjeronauku te oživljavaju neke prvote djelatnosti. Kao međunarodna redovnička Družba prisutne su u 17 država širom svijeta. Pet članica ove družbe, poznatih pod nazivom Drinske mučenice, proglašene su blaženima 24. rujna 2011. u Sarajevu.

 

Sestre Kćeri Božje ljubavi su 8. prosinca 1932. godine došle u Dubrovnik, a danas žive u samostanu Milosrdnog Isusa i djeluju u pastoralu župe sv. Mihajla u Lapadu i Domu za starije osobe Domus Christi.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)