Dubrovačka Biskupija

Ne možemo kazati da nas se ne tiču patnje drugih

Ne možemo kazati da nas se ne tiču patnje drugih
Blagdan sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda, svečano je proslavljen u franjevačkim crkvama i zajednicama diljem Dubrovačke biskupije. U samostanskoj crkvi Male braće u Dubrovniku u četvrtak 4. listopada svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je fr. Mihael Mario Tolj, župnik župe sv. Križa u Gružu. Tradicionalno prije mise franjevci su dočekali dominikance ispred crkve uz zvonjavu crkvenih zvona te su u procesiji došli do oltara gdje su izmolili zajedničku molitvu.

U propovijedi fr. Mihael je govorio o Kristovim ranama koje je na svom tijelu nosio i sv. Franjo. Skrenuo je pozornost i na različite rane na duši koje je sv. Franjo nosio poput onih koje mu je zadala njegova obitelj sa svojim očekivanjima da postane dobar trgovac, društvo i službenici Crkve sa svojim tako da je bio zarobljen strahovima, povučen u samoću i u bijegu od drugih. Tek pogled na Kristove rane otkrio mu je smisao rana i otvorio ga za susrete s drugim i drugačijim. Sveti Franjo nam poručuje da se ne možemo postaviti kao da nas se ne tiču patnje drugih, istaknuo je propovjednik.

Gvardijan samostana fra Veselko Grubišić zahvalio je braći dominikancima na predvođenju liturgije te čestitao sv. Franju svima koji ga slave posebice članovima franjevačkog svjetovnog reda. Za blagdan su se vjernici pripremali trodnevljem u sklopu kojeg se prije mise molila pobožnost sv. Franji. Uoči blagdana nakon mise je slavljen obred preminuća sv. Oca Franje tijekom kojeg se se čitala izvješća o tome kako je svetac preminuo.

Angelina Tadić