Dubrovačka Biskupija

Predstavljena knjiga „Klaustar Male braće remek-djelo stvaralaštva“ autora dr. fra Stipe Nosića

Predstavljena knjiga „Klaustar Male braće remek-djelo stvaralaštva“ autora dr. fra Stipe Nosića

 

Knjiga „Klaustar Male braće remek-djelo stvaralaštva“ autora dr. fra Stipe Nosića predstavljena je u ponedjeljak, 12. travnja u samostanskom klaustru u Dubrovniku. Knjigu je uz autora Nosića predstavio umjetnički fotograf Željko Šoletić. Uz knjigu na hrvatskom jeziku istovremeno je objavljena i engleska verzija knjige pod nazivom „Friars Minors cloister masterpiece of creativity“.

 

Dr. Nosić je kazao kako je kroz dvadeset godina promatrao kapitele u franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku te je s vremenom počeo bolje zapažati pojedine detalje u samom klaustru, ali i na kapitelima. Zahvaljujući govoru kamene plastike, ali i arhivskih dokumenata i članaka stručnjaka, autor je došao do zaključka kako je sama gradnja kapitela započela od jugoistočnog stupa, pilona na kojem se nalazi napis Miha Brajkova, bez godine, i išla u smjeru kazaljke na satu. Sama konstrukcija se sastoji od 12 pilona i 120 dvostrukih stupova na kojima je 60 originalnih kapitela, a tu je i 12 rozeta. Kako nije postojala niti jedna potpuna sinteza za prosječne čitatelje o nastanku i simbolici kapitela, Nosić je priredio knjigu o tome.

 

Autor knjige je također na temelju svega istaknuo ulogu Miha Brajkova, za kojeg stoji da je on gradio klaustar, dodavši kako on sam to nije mogao osmisliti jer u kapitelima ima toliko teološko-liturgijskog izričaja pa je to morao osmisliti čovjek s teološkom naobrazbom, najvjerojatnije franjevac Vid iz Kotora koji je od 1327. do 1335. gradio i pravoslavni manastir u Dečanima na Kosovu. Istaknuo je i pretpostavku o njegovu portretu u reljefu na kapitelu 28, kao i liku klesara Miha Brajkova iz Bara i drugih klesara koji su radili na klaustru i koji su svoje portrete ugradili na kapitele.

 

Fotograf Šoletić opisao je način kako je radio fotografije težeći kroz desetak dana uvijek boljem svjetlu na kamenu i ujednačenosti fotografija čija važna dimenzija je upravo dokumentaristička. Istražio je i rad prijašnjih velikih umjetnika fotografa klaustra jer je riječ ne samo o najljepšem klaustru u Hrvatskoj nego je on i najfotogeničniji. Snimali su ga i Tošo Dabac i Nenad Gattin. Studioznim pristupom napravljene su snimke svih kapitela što je bilo teško s obzirom na to da južni dio klaustra nikad nije osvjetljen onako kako bi trebalo i nema se dojam plastičnosti odnosno trodimenzionalnosti da bi ga čovjek mogao doživjeti, pa je tu bilo potrebno simulirati sunčevu svjetlost. Spomenuo je i neke druge izazove pri snimanju i načine kako ih je rješavao.

 

Knjiga „Klaustar Male braće remek-djelo stvaralaštva“ otkriva razne „tajne“ o jedinstvenom franjevačkom dvorištu. Autor o tom graditeljskom spomeniku kulture iz prve polovice 14. stoljeća govori na nov način, koji se ne može naći u radovima povjesničara umjetnosti niti u turističkim vodičima. Kratkim „tematskim pričama“ pokušava rekonstruirati nastanak tog arhitektonskog bisera, dijela kulturno-povijesne urbanističke cjeline starog Dubrovnika, koji je i zbog graditeljske raznolikosti ovog originalnog dvorišta još 1979. dospio na popis UNESCO-a kao svjetsko kulturno dobro. Nije riječ o čistoj povijesti, nego o korištenju oskudnih arhivskih podataka i njihovoj kombinaciji s govorom kamene plastike i onim što aktualni vidljivi tragovi o klaustru odaju. U knjizi se, uz ostale fotografije, nalaze sada na jednom mjestu fotografije svih 60 kapitela kao i dio crteža kapitela koji su djelo R. Eitelbergera iz 19. stoljeća.

 

Povijesni izvori i rezultati arheoloških istraživanja otkrili su također i stvarni smjer izgradnje više od 440 grobova u klaustru i drugim prostorima samostanskog zdanja (u klaustru on započinje u jugozapadnom dijelu i suprotan je smjeru kazaljke na satu), u kojima su posljednje počivalište našli mnogi slavni Dubrovčani, među kojima su Ivan Gundulić i Miho Pracat.

 

Slog i tisak knjige, kao i prijevod na engleski, djelo su nakladnika Foruma iz Zadra.

 

Zbog epidemiološke situacije predstavljanje knjige je priređeno samo za medije.

 

Angelina Tadić

21 Knjiga klaustar 00w

21 Knjiga klaustar 01w

21 Knjiga klaustar 02w

21 Knjiga klaustar 03w

21 Knjiga klaustar 04w

21 Knjiga klaustar 05w

21 Knjiga klaustar 06w

21 Knjiga klaustar 07w

21 Knjiga klaustar 08w

21 knjiga hrvw

21 knjiga englw