Dubrovačka Biskupija

Zaređen novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja

Zaređen novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja

Novi biskup susjedne Kotorske biskupije mons. Ivan Štironja zaređen je za biskupa u srijedu, 7. travnja u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru po rukama splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Marina Barišića te suzareditelja barskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Kotorske biskupije mons. Rroka Gjonlleshaja i mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića. Biskupsko ređenje se nije organiziralo, kako je u početku bilo planirano, u Kotoru, a razlog je iznimno loša epidemiološka situacija. U katedrali sv. Tripuna u Kotoru bit će ustoličenje novoga kotorskog biskupa u utorak, 27. travnja, na blagdan bl. Ozane Kotorske, u 11 sati.

 

U propovijedi na misi ređenja mons. Barišić je, uz ostalo kazao: „Kao prijatelj dobro došao u malu, ali slavnu Kotorsku biskupiju žive vjere, dubokih korijena u zaljev ljepote duhovnosti, zaljev svetaca i blaženika. Tvoje ređenje i tvoju dobrodošlicu danas prate, ne samo današnji Bokelji, nego i znani i neznani nebesnici: sv. Tripun, sv. Leopold Bogdan Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Gracija Kotorski, službenica Božja Anamarija Marović… Dobro došao među nas biskupe Splitske metropolije, kojoj tradicionalno pripada Kotorska biskupija. Dolaziš iz susjedstva u Kotor. Pred 40 godina svećenik Mostarske biskupije, mons. Marko Perić, bio je kotorski biskup, a od njega do tebe u nizu su biskup mons. Ivo Gugić, mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru, te apostolski administrator Kotorske biskupije nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj. Vjernici tvoje nove biskupije su najvećim djelom Hrvati – Bokelji, ali i Albanci te pripadnici drugih naroda.“ Podsjetio je i na univerzalnost Crkve i katoličko bogatstvo u različitosti, na izvor nadahnuća u Bogu, te dodao kako je sada na njemu, da sa svojim svećenicima, redovnicama i vjernim pukom Božjim traži put i način kako danas nanovo otkriti i ugraditi vrijednosti kojima su se formirale duhovne veličine i tolike lijepe crkve kojima je ukrašen bokeljski zaljev. „Dakako, Crkva nije arhiv – muzej, niti spomenik kulture, nego živa zajednica vjernika – Zaručnica Kristova. Crkva je znak budućnosti, a ne ostatak prošlosti! Nije povijest, nego navještaj!“

 

Čestitku novozaređenom biskupu uputio je najstariji svećenik Kotorske biskupije mons. Srećko Majić, kanonik Stolnog kaptola i dugogodišnji župnik u Perastu. Uz riječi zahvalnosti svima novi kotorski biskup se na kraju spomenuo kotorskih svetaca i blaženika, te istaknuo: „Draga braćo svećenici, poštovane redovnice, dragi vjernici biskupije Kotorske, dragi ljudi Crne Gore! Crkva me šalje k vama. Dolazim otvorena srca, zahvalan svim predšasnicima, biskupima Crkve u Kotoru… Bog nas je sve po krštenju pozvao u svoju Crkvu da zajedno svjedočimo da Bog jest ljubav, da živimo od te ljubavi i da za tu ljubav stavimo na raspolaganje svoje duhovne i tjelesne snage. Živjeti kršćansku ljubav naš je identitet. Stoga, pođimo zajedno i svjedočimo ljubav Božju svim srcem i svim žarom. Papa Franjo poziva da se oslonimo na Boga i na snagu njegove ljubavi, gledajući u križ prihvatiti da je Bog ljubav.“

 

Nalog o biskupskom imenovanju na misi je pročitao savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco i kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati, na latinskome i hrvatskome jeziku.

 

Papa Franjo imenovao je mons. Štironju novim kotorskim biskupom 22. prosinca 2020. godine. Novi biskup je za svoje biskupsko geslo uzeo misao iz Prve poslanice sv. Ivana apostola i evanđelista, svoga nebeskog zagovornika, a ona glasi „Bog je ljubav“, latinski „Deus caritas est“.

 

IKA/A.T.

Fotografije: KTA

210407 KTA ređenje Štironja 01

210407 KTA ređenje Štironja 02

210407 KTA ređenje Štironja 03

210407 KTA ređenje Štironja 04

210407 KTA ređenje Štironja 05

210407 KTA ređenje Štironja 06